Úsvit vyzval Blok proti islámu k další spolupráci. Důvody výpovědi jsou prý lži

Praha - Opoziční Úsvit - Národní koalice vyzve iniciativu Blok proti islámu k jednání kvůli výpovědi smlouvy o spolupráci, oficiální zprávu o kroku bloku nemá. Část bloku chce ve spolupráci pokračovat, stejný zájem má i Úsvit, řekl ČTK a Českému rozhlasu místopředseda strany Jan Zilvar po dnešním jednání předsednictva. Důvody výpovědi označil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský za lži.

Úsvit vyzve BPI k jednání kvůli výpovědi smlouvy o spolupráci, oficiální zprávu o rozhodnutí bloku nemá. Část bloku chce ve spolupráci pokračovat, stejný zájem má i Úsvit, uvedl místopředseda strany Jan Zilvar po dnešním jednání předsednictva.

„Dovolte nám vyjádřit kategorický nesouhlas s mediálním útokem Doc. Konvičky a Petra Hampla, kteří si jako rukojmí vzali půl roku spolupracující formaci stovek lidí a tisíců sympatizantů Úsvitu a BPI a zveřejnili naprosto lživé vyjádření bez projednání se členy BPI a zachovali se jako nezodpovědní zbabělci vůči Úsvitu, vůči ostatním členům BPI a vůči občanům," uvedl v oficiálním vyjádření Úsvit.

Konec spolupráce oznámili předseda a místopředseda bloku Martin Konvička a Petr Hampl. Úsvit bude podle Zilvara čekat na výsledky nedělního jednání akční rady bloku. Konvička a Hampl neprojednali postup ve vedení bloku, podotkl šéd úsvitu Miroslav Lidinský.

Zasedání předsednictva Úsvitu se účastnila taky místopředsedkyně bloku Jana Volfová. Na otázky novinářů k nynější situaci nechtěla odpovídat, podle zástupců Úsvitu ji Konvičkův a Hamplův krok rovněž překvapil. Nesouhlas s jejich postupem vyjádřili v dnešním prohlášení zástupci čtyř pražských místních organizací bloku a vedení jeho divize v metropoli.

„Úsvit vyzývá všechny členy BPI, kteří si váží spolupráce a mají zájem na prosazování společného programu, aby pokračovali ve spolupráci s Úsvitem NK a případně se stali jeho plnohodnotnými členy! Vydržíme a budeme pokračovat dál proti islamizaci, za ochranu hranic a proti kvótám," vyzvala takové nespokojence strana.

Blok proti islámu odpoledne informoval média o změně svého mluvčího, Davida Štěpána střídá Miroslav Adamec. Ten nechtěl prohlášení o výpovědi smlouvy dále komentovat, vše v něm prý zaznělo. Totéž platí o výhradách pražských členů ke krokům Konvičky a Hampla. "Tady tu výzvu, která zazněla dneska z Prahy, zatím také necháváme bez komentáře," řekl ČTK Adamec.

Konvička v pondělí uvedl, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch. Uzavření dohody označil za „zcela mylný politický krok". Zástupci Úsvitu naopak tvrdí, že dohodu plnili. Mluví o sedmi desítkách předvolebních debat s občany, pronájmech sálů, sedmi milionech výtiscích novin, organizaci demonstrací a o facebookové reklamě.

Černoch nařkl Hampla z toho, že žádal šest milionů korun na placené pracovníky. „Každá koruna, kterou na příspěvcích od státu dostaneme, musí skončit v plakátech, letácích, facebooku, v legislativě a ne v placených krajských sekretariátech," uvedl místopředseda Úsvitu.

„Jsem toho názoru (a opakoval jsem to při různých příležitostech), že je zapotřebí, aby pro Blok pracovalo řádově 15 lidí na plný úvazek a že tito lidé by měli dostávat plat na úrovni poslaneckého asistenta. Byl bych mezi tyto lidi zařadil i sebe. Žádné další finanční požadavky jsem nikdy neměl. Žádné platy ani kompenzace jsme ale v bloku nedostávali. Hradil jsem ze svého i benzín, vlakové jízdenky atd. Až v posledních týdnech jsem využíval i prostředky, které mi posíláte na transparentní účet," uvedl k tomu Hampl na sociálních sítích.

Blok nechce nyní věc komentovat, vše již prý uvedl v prohlášení k výpovědi smlouvy. Odpoledne pouze informoval média o změně svého mluvčího, Davida Štěpána střídá Miroslav Adamec. Ten nechtěl prohlášení o výpovědi smlouvy dále komentovat, vše v něm prý zaznělo. Totéž platí o výhradách pražských členů ke krokům Konvičky a Hampla. "Tady tu výzvu, která zazněla dneska z Prahy, zatím také necháváme bez komentáře," řekl ČTK Adamec.

Smlouva z loňského léta obsahuje podle vyjádření zástupců Úsvitu i ustanovení o tom, že strana, která ji vypoví, musí uhradit vynaložené peněžité náklady. Zilvar uvedl, že Úsvit je „na začátku shromažďování škod, které hrozí".

Související

39. sjezd ČSSD

Volby ovlivní stranické rozpočty. ČSSD zřejmě přijde o miliony

Praha - Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny rozhodnou také o tom, zda a kolik peněz strany budou dostávat od státu. Tyto příspěvky totiž mohou tvořit značnou část stranických rozpočtů. Za loňský rok strany ze státního rozpočtu dostaly podle ministerstva financí za poslanecké mandáty celkem 171 milionů korun, příští rok to bude kvůli navýšení příspěvku na mandát 180 milionů korun.

Více souvisejících

Úsvit - Národní koalice Blok proti islámu Martin Konvička

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 1 hodinou

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy