Dohadovací řízení: Vypoví ANO koaliční smlouvu? Situace je vážná

Praha - V sídle vlády se dnes konalo dohodovací řízení ke sporu o reorganizaci policie. Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš při příchodu do Strakovy akademie uvedl, že reforma není pouze záležitostí vnitra. Vyjádřil se též k osudu koalice.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu.

Babiš míní, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by neměl reformu policie podepisovat vůbec, a od ČSSD chce vědět, jak dlouho bude dohodovací řízení trvat.

"Jestli takhle ČSSD bude přistupovat k plnění koaliční smlouvy, tak my chceme zvážit, jestli tu koaliční smlouvu nevypovíme a budeme říkat, tak fajn, tak každý si bude řídit své věci podle kompetencí. Já také můžu říct, že v (polostátní firmě) ČEZ vyměním všechny, koho budu chtít," uvedl.

O smírčí řízení požádal Babiš minulou středu, změny jsou podle něj absolutně nepřipravené. Na zasedání Bezpečnostní rady státu se v úterý večer politici a vedení policie a žalobců dohodli na měsíčním odkladu plánované reorganizace, aby bylo možné vypořádat připomínky. Podle ANO je to ale v určených termínech nemožné.

Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek dnes vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby s Chovancem (ČSSD) ještě jednou zvážili podpis pod policejní reorganizaci. "Domnívám se, že by bylo rozumné, aby ještě jednou zvážili ten podpis, protože spor se jeví jako velmi vážný," uvedl Bělobrádek. I on si myslí, že by koaliční partneři měli být informováni o takto zásadních věcech. "Pan premiér se domnívá, že je to v pořádku, já si tím skutečně jist nejsem," dodal Bělobrádek.

Babiš podle Bělobrádka na jednání řekl, že pokud dokument bude podepsán, vypoví koaliční smlouvu. Premiér mu řekl, že to je třeba "písemnou formou".

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že by reforma měla být podepsána, až do ní budou zahrnuty připomínky žalobců a bude konsensuální.

Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová ráno řekla, že reforma je plně v kompetenci policejního prezidenta. Připomínky už do ní začaly být doplňovány. Myslí si tak, že je možné reorganizaci spustit v srpnu, jak zaznělo na pondělním jednání Bezpečnostní rady státu.

Dohodovacího řízení se účastnili jen předsedové koaličních stran. Následovalo jednání koaliční rady o rozpočtu, na kterém si strany řekly, jak naplnit finančně v příštím roce priority vlády. K jednání o rozpočtu se strany podle Faltýnka vrátí za týden.

Související

Více souvisejících

koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Andrej Babiš Policie ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Aktualizováno před 16 minutami

před 17 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Napětí mezi Ruskem a Francií. Podle Moskvy se zvyšuje riziko přímého střetu

Napětí mezi Ruskem a Francií se v posledních dnech opět zvyšuje. Paříž podle mluvčí ruského ministerstva zahraniční Marije Zacharovové prohlubuje svou angažovanost v konfliktu na Ukrajině a zvyšuje riziko přímého střetu s Moskvou. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy