Koaliční rada řešila úpravy koaliční smlouvy, změny budou zřejmě jen dílčí

Praha – Dnes odpoledne se na úřadu vlády sešli členové koaliční rady. Ti se zabývali především možnou úpravou koaliční smlouvy. Po jednání se zdá, že změny smlouvy příliš velké nebudou.

Jednání začalo po 17:00, probírat se měly mimo jiné možné úpravy koaliční smlouvy. S návrhem na některé technické změny na schůzku přišli zástupci ANO. Šéfové poslaneckých klubů sociální demokracie a lidovců návrhy hnutí ANO před jednáním k dispozici neměli.

ANO přišlo s návrhem úprav společné dohody v souvislosti s roztržkou kolem reorganizace policie. Vládní hnutí tvrdilo, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) porušil koaliční smlouvu, když reformu podepsal.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák při cestě na jednání řekl, že čeká na návrhy ze strany hnutí ANO, on sám prý nemá potřebu koaliční smlouvu měnit. A není jediný. „Nemyslíme si, že je nutné koaliční smlouvu rozšiřovat, je nutné ji plnit," řekl ČTK při příchodu na jednání předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Zopakoval, že změny v dohodě nemohou zlepšit vzájemnou spolupráci, pokud se koaliční partneři k sobě nebudou dobře chovat.

Po jednání se zdá, že se koaliční smlouva změní jen minimálně, její úpravy nebudou zásadní a spíše ji jen doplní. Jednou z nich by mohlo být stanovení termínu, do kdy by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolat v případě neshod jednání k jejich řešení. Novinářům to po jednání řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Zástupci vládních stran se podle Zaorálka zatím nedohodli na stanovení lhůty pro dohodovací řízení nebo koaliční rady. Probíraná lhůta 72 hodin, kterou navrhlo ANO, by podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jiřího Miholy byla nepraktická v případě, pokud by byl předseda vlády například na dlouhodobé zahraniční cestě.

Mministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před jednáním také uvedl, že by rada měla hledat cestu, jak zbavit mlčenlivosti policisty Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), nejprve o to má žádat sněmovní výbor. Chovanec to řekl po jednání na Pražském hradě. Před poslanci z bezpečnostního výboru chce ve čtvrtek s informacemi o propojení policie s lidmi z kriminálního prostředí vystoupit odcházející šéf útvaru Robert Šlachta a šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek.

Chovanec řekl, že na koaliční radu nese právní materiál. S koaličními partnery chce hledat cestu, aby mohli být policisté ve čtvrtek mlčenlivosti zbaveni. "Právní analýza hovoří o tom, že by o to nejprve měl ze zákona požádat výbor," dodal Chovanec. Na večerním jednání lídrů koalice se chce bavit o tom, jestli je ještě nějaký jiný prostor pro zbavení mlčenlivosti. "Já bych je velice rád mlčenlivosti zbavil," zdůraznil Chovanec.

Související

Více souvisejících

koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Roman Sklenák Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy