Vystoupení Česka z EU je nesmysl, konec EU nenastává, varují analytici

Praha - Velká Británie odchází z Evropské unie a začínají se objevovat debaty o možném konci této organizace. Think tank Evropské hodnoty ale tvrdí, že žádný krach EU nenastává.

"Vstupujeme do nové éry poválečného vývoje. Rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii zásadním způsobem mění status quo v Evropě, nejen z hlediska institucionálního uspořádání, ale zejména politicky. V žádném případě se nejedná o konec Evropské unie, ale jde o výzvu k zásadní změně přístupu k evropské integraci. Největší chybou by nyní byla snaha využít odchodu euroskeptické Británie ke snaze o větší integraci a federalizaci. To by pouze vedlo k posílení odstředivých tendencí a v důsledku k odchodu dalších států," tvrdí analytici think tanku.

"Radikálně euroskeptické strany a politici ve všech státech Unie začnou požadovat referendum o vystoupení, někteří to budou nabízet jako svůj předvolební slib. Seriózní strany by proto měly zahájit a vést debatu o reformě EU a případně i úpravě podmínek členství ve svých zemích," dodávají.

"Představitelé evropských institucí a členských států by měli opustit koncept „stále užší unie", pokud chtějí zabránit dalším referendům o vystupování. Vícerychlostní integrace by měla být nejen uznanou realitou, ale i preferovanou cestou, jak udržet všechny státy s různými zájmy a různou dynamikou domácí politické debaty v jednom klubu," píší v analýze.

"V zájmu všech států Evropské unie je vyjednat s Velkou Británií co nejtěsnější vztahy včetně jejího setrvání na vnitřním trhu. Snaha o exemplární potrestání „dezertéra" by z dlouhodobého hlediska nikomu neprospěla," píší analytici.

"Otevírání debaty o vystoupení České republiky z EU je nesmyslné. Česko profituje ze svého členství na vnitřním trhu a dalších oblastech hospodářské spolupráce a EU je pro něj spolu s NATO i geopolitickou kotvou vůči snahám Ruska rozšiřovat svou sféru vlivu. Na místě je ovšem seriózní diskuse o zapojení do některých politik EU, kde by si ČR mohla vyjednat opt-out. Příkladem může být Společný evropský azylový systém," dodávají.

Související

Více souvisejících

Brexit Evropské hodnoty Velká Británie

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy