Ostrá slova z Česka: Alexandrovci letěli do války. Byli ušetřeni potupy tance na hrobech mrtvých z Aleppa

Praha – Zatímco téměř celý svět truchlí kvůli pádu ruského letadla, při kterém zemřela většina příslušníků ruského armádního sboru Alexandrovci, ozývají se také hlasy, které připomínají, že šlo v první řadě právě o vojáky. O vojáky, kteří letěli do války.

Ke smrti Rusů, kteří cestovali ruským letadlem, jenž spadlo u Soči, se vyjádřil třeba analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. „Jenom abychom si to ujasnili, ztráta každého lidského života je tragická. V ruském letadle zemřeli převážně představitelé ruských ozbrojených sil na cestě do válečné zóny, ve které má ruská armáda na svědomí masivní a v poslední dekádě bezprecedentní vyvražďování civilistů ve stylu vyvražďování Čečenska. Západní svět, včetně jinak k Moskvě dost tolerantních Francouzů, mluví o válečných zločinech,“ připomíná fakta analytik.

Psali jsme: Ve zříceném letadle byl téměř celý sbor Alexandrovců. Zeman truchlí, Gott a Vondráčková jsou zdrceni Alexandrovci: Sbor, který přežil rozpad SSSR. Zvládli i operní árie či jazz  

Na Facebooku také vysvětluje, že cestující daného letu byli na cestě podpořit toto ruské válečné tažení. „Nebyly to žádné nevinné babičky na vánočních trzích, ale představitelé ruských ozbrojených sil. Včetně ruských novinářů, kteří po stovkách dostávají ruská vojenská (!) vyznamenání za to, že jsou poslušnou součástí kremelské mašinérie.“ nebral si servítky Janda.

„To nijak nesnižuje osobní tragédii pro jejich blízké, nebo váhu jejich životů. Sami se rozhodli sloužit ruské vojenské mašinérii. Při její vojenské operaci zemřeli. Závěr: Jejich smrt samozřejmě neoslavuji, jen vysvětluji, že zemřeli jako součást ruské vojenské operace v Sýrii,“ připomněl.

Psali jsme: Alexandrovci plánovali vystoupení v dobytém Aleppu Ruský ministr: Za pádem letadla s Alexandrovci byla chyba pilota, nebo závada  

S jeho názorem souhlasí také europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. „Alexandrovci jsou vojáci. Letěli do valky. Zahynuli. Ve válce vojáci umírají. Byli osudem ušetřeni potupy tance na hrobech mrtvých z Aleppa. Těch mrtvých, které zabili jejich kolegové ve zbrani,“ spustil ostře politik na sociálních sítích.

Janda pak v souvislosti s nedělním pádem letadla připomněl také jinou podobnou tragédii. „Když jsme u toho vyšetřování smutných leteckých tragédií (což dnešní pád ruského vojenského letadla je), tak je dobré si připomenout: MH-17 - 298 mrtvých civilistů, kteří neletěli podpořit ruskou vojenskou misi v Sýrii. Civilní letadlo bylo sestřeleno ruskou raketou, která byla přivezena z ruského území, a po sestřelu byl raketový komplet odvezen zpět do Ruska. Moskva samozřejmě dodnes svou vinu popírá,“ dodal analytik Evropských hodnot.

Související

Více souvisejících

zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci (25.12.2016) Jakub Janda (Evropské hodnoty) Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 38 minutami

před 49 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy