Před rokem se zřítilo letadla s Alexandrovci. S tou bolestí všichni žijeme dál, přiznává člen sboru

Moskva - Přesně před rokem a jedním dnem postihla Rusko velká tragédie. Tehdy se nedaleko města Soči zřítilo letadlo Tu-154 ruského Ministerstva obrany, na jehož palubě se nacházelo 92 lidí, mezi nimiž bylo i 64 členů ruského pěveckého souboru Alexandrovci. Jak Rusové dnes na událost vzpomínají? O tom informoval televizní kanál 360

Podle ruské televize v zemi památku mrtvých uctili. Po "doktorce Líze", jak se přezdívalo jedné z pasažérek letadla Jelizavetě Glinkové, pojmenovali nemocnice v Grozném a v Jekatěrinburgu. K domům novinářů, kteří také letěli letadlem, nosí lidé květiny.

Co se týče Alexandrovců, tak jejich památku podle kanálu 360 uctívají nejen v Rusku, ale i v jiných zemích. V hlavním městě Srbska Bělehradě po nich pojmenovali jeden z parků. Ve Varšavě, Berlíně, Washingtonu nebo San Francisku proběhly události, které pěvecký soubor připomínaly. A v Moskvě pojmenovali po jednom z členů Alexandrovců Valeriji Chalilovu vojensko-hudební školu.

Dle informací ruské televize 360 bylo v letadle, které se zřítilo u Soči, téměř celé seskupení Alexandrovců. Pouze pět zpěváků na palubě chybělo. Jedním z nich je i tenor Vadim Ananjev, který se v té době stal otcem a rozhodl se neletět. Místo toho zůstal s manželkou, což mu zachránilo život.

"Kolektiv se opět narodil. Soubor žije, pracuje, cestuje po světě. Mladí kluci, kteří se k nám přidali, se adaptovali rychle, už znají náš repertoár. Někteří z těch, kteří přišli na konkurz, se stali sólisty. Noví hoši jsou dobří a šikovní, většinou předtím vystupovali v hudebních divadlech," líčí Ananjev situaci rok po tragédii.

A jak vzpomíná a onen osudný den před rokem? "S tou bolestí všichni žijeme dál, na tom se nic nemění. S některými z řad zahynulých jsem pracoval v souboru přes 30 let. Tahle tragédie nás všechny ještě víc sjednotila. Hlavní je, aby se nic takového už nikdy neopakovalo," vzpomíná.

Připomeňme, že 25. prosince 2016 našli ruští záchranáři našli v Černém moři ropné skvrny, trosky a podvozek zříceného letadla ruské armády Tu-154. Na palubě stroje bylo 84 cestujících včetně členů armádního pěveckého sboru Alexandrovci a osm členů posádky. Neštěstí nikdo nepřežil.

Letadlo mělo na letišti u Soči mezipřistání kvůli dotankování paliva. Mířilo z Moskvy za ruskými vojáky na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja.

Na místo předpokládaného zřícení letadla podle agentury Interfax zamířily záchranné lodě, nicméně žádného trosečníka se nalézt nepodařilo. Podle nejmenovaného zdroje ze záchranných služeb "lidé, nacházející se na palubě Tu-154, prakticky neměli šanci přežít". Letoun podle něj nestačil nabrat výšku a zřítil se u pobřeží Soči.

"Bohužel, během více než hodinového pátrání se nepodařilo najít žádný záchranný vor. Trosky letounu při tom byly roztroušeny ve vzdálenosti 1,5 až osmi kilometrů od pobřeží," řekl. Našly se i osobní věci cestujících.

Některé trosky trupu Tu-154 se podle ministerstva obrany nalézají v hloubce 50 až 70 metrů asi 1,5 kilometru od černomořského pobřeží u města Soči.

Stroj zmizel z radarů 20 minut po startu. Podle ruských letových dispečerů vládly v oblasti Soči příznivé povětrnostní podmínky. Žádný civilní spoj z letiště Adler nebyl zrušen.

I dříve postihlo letiště Adler letecké neštěstí, a to loni v květnu. Krátce před přistáním se do Černého moře zřítil Airbus A-320 arménských aerolinií Armavia se 113 osobami na palubě. Havárii nikdo nepřežil.

Související

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Více souvisejících

Rusko Alexandrovci zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci (25.12.2016) Rudoarmějci (pěvecký sbor)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy