Savčenková v Praze: Zeman se plete v hodnocení možných hrozeb

Praha – Miloš Zeman by měl lépe analyzovat možné hrozby, aby Česká republika nedopadla jako Ukrajina, kterou před téměř třemi lety překvapilo Rusko anexí Krymu a rozpoutáním války na východě Ukrajiny. Myslí si to ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková, která je právě na návštěvě České republiky.

Savčenková vystoupila na tiskové konferenci v Praze. „Prezident jako hlava státu by měl lépe analyzovat situaci, aby pochopil, odkud jeho zemi hrozí nebezpečí. Ukrajina to svého času podcenila, a pak nás překvapilo, když Rusko zabralo Krym a rozpoutalo válku," varovala dnes politička. Se Zemanem sice schůzku naplánovanou nemá, uvedla však, že kdyby se přeci jen někdy sešli, vysvětlila by mu, v čem se mýlí.

Západ spolu s Kyjevem obviňují Rusko, že podporuje v ruskojazyčném Donbasu na východě Ukrajiny separatisty, kteří v dubnu 2014 povstali proti nové, prozápadní vládě v Kyjevě. Moskva to stále popírá, nejvýše připouští účast dobrovolníků bojujících po boku separatistů. Konflikt si podle odhadů vyžádal více než 9600 mrtvých.

Naďa Savčenková, původní profesí důstojnice ukrajinského letectva, se do bojů se separatisty na východě Ukrajiny zapojila jako dobrovolnice. V létě 2014 byla zajata a předána Rusku, ve vězení podle svých slov strávila dva nejtěžší roky svého života. Zmínila se také, že ve vězení dostala dopis od Čechů, kteří se jí za Zemana omlouvali.

Psali jsme: Savčenková poděkovala českým neziskovkám za podporu Savčenková jako prezidentka? Politiku vůbec nechápe, byla by špatná, varují odborníci  

„Nejhorší na tom je, že (Zeman) věří, že v Rusku existuje něco jako spravedlivý soud," poznamenala poslankyně, kterou ruská justice odsoudila k dlouholetému trestu. Podle ní na základě naprosto smyšleného obvinění ze zabití ruských novinářů ve vykonstruovaném procesu. Nakonec ji však Moskva vyměnila za dva ruské vojáky, zajaté v potyčce s Ukrajinci v Donbasu a odsouzené následně v Kyjevě za terorismus.

Teď usiluje o osvobození dalších Ukrajinců, ať zajatých separatisty, anebo vězněných v Rusku. Ačkoliv mírové dohody, uzavřené téměř před dvěma lety v Minsku, počítají se vzájemnou výměnou všech zajatců, proces ustrnul. Savčenková se domnívá, že přispěla k tomu, že nedávno se podařilo výměnou za předání 15 separatistů dosáhnout osvobození tří Ukrajinců. Je prý ochotná se znovu sejít i s vůdci separatistů Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým, bude-li to znamenat šanci na osvobození dalších.

Poslankyně dnes také hájila své rozhodnutí zveřejnit seznamy zajatců, přestože ji kritici obviňují z porušení zákona o ochraně osobních údajů a i z toho, že separatisté nyní vydírají příbuzné zajatců. Tato nařčení odmítla jako nesmysl - separatisté, kteří Ukrajince vězní, přeci nepotřebovali žádné seznamy. Ty naopak mají připomínat ukrajinskému státu, že má povinnost postarat se o své občany, ať zajaté, pohřešované či alespoň pozůstalé po padlých a nezvěstných. Přímo od příbuzných zajatých či nezvěstných vojáků prý neslyšela žádnou kritiku, ale naopak se na ni obracejí se žádostmi o pomoc.

Savčenková, vyloučená z uskupení expremiérky Julije Tymošenkové kvůli prosincové schůzce s vůdci separatistů, vidí svou budoucnost v řadách občanského hnutí, od kterého si slibuje změnu „nenapravitelně prohnilého politického systému" ve své vlasti. Podle ní je načase, aby se Ukrajina po čtvrtstoletí nezávislosti vydala konečně na cestu k plné demokracii, kterou Československu otevřel prezident Václav Havel.

Související

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)

Savčenková utržila zdrcující porážku, ve volbách získala jen osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
Naděžda Savčenková

Savčenková byla propuštěna z vazby. Neuteču, slibuje kontroverzní politička

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na dnešek skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na příslušné rozhodnutí soudu. Generální prokurátor Jurij Lucenko označil propuštění Savčenkové za signál, že ukrajinská justice je "těžce nemocná", a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

Více souvisejících

Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy