Budoucí směřování Svobodných? Strana volí předsedu, jsou tři kandidáti

Praha - Strana svobodných občanů (Svobodní) od nedělě volí nového předsedu, elektronické hlasování skončí 22. ledna večer. O post se ucházejí tři kandidáti.

O znovuzvolení usiluje Petr Mach (41), který na funkci ve vedení strany rezignoval v prosinci kvůli sporům o směřování strany. Proti němu stojí ekonom Martin Pánek a konzultantka domácího vzdělávání Irena Steinhauserová.

Mach, který stranu vedl od jejího založení před sedmi lety, rezignoval 10. prosince na zasedání republikového výboru. "Strana se dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny," zdůvodnil tehdy Mach své rozhodnutí.

Spor se podle něj vedl o to, jestli vystoupení z Evropské unie má být hlavním či jediným volebním tématem strany. "Já osobně tuto tezi nepodporuji, protože myslím, že naše občany kromě bruselské byrokracie trápí například vysoké daně a neustálé ukrajování našich svobod naší českou vládou," uvedl.

Strana vznikla v únoru 2009 a v roce 2014 uspěla ve volbách do Evropského parlamentu, kde získali jeden mandát. V loňských krajských volbách získali dva mandáty v krajském zastupitelstvu Zlínského kraje. V Parlamentu zastoupení nemají.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů Petr Mach

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy