Exprimátor Ostravy u soudu: O vlivu lobbisty Dědice jsem se dozvěděl až z médií

Ostrava – Exprimátor Ostravy Petr Kajnar (zvolený za ČSSD) řekl dnes jako svědek soudu, že o vlivu lobbisty Martina Dědice se dozvěděl až po vypuknutí korupční aféry z médií. Do té doby jej znal jen od vidění, dodal. Nikdo ani nevyvíjel snahu, aby se s Dědicem setkal, uvedl Kajnar.

Martin Dědic je obžalovaný, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky je ovlivňoval. Jeho firma tak podle obžaloby získala 30 milionů korun. To ale Dědic odmítá. V kauze je obžalováno osm lidí a čtyři firmy. Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním až osm let.

„Zpětně, když jsem se dozvěděl některé informace, tak to zapadlo do toho, co člověk vnímal na radnici, že některé věci se třeba odehrávaly záhadně jinak nebo prostě braly určitý směr, který potom bylo lze možno vysvětlit zpětně z toho, že ten vliv tam byl," řekl dnes Kajnar novinářům.

O městské zakázky podle něj usilovalo tisíc lidí, ale konkrétně o Dědicovi nevěděl. U soudu se dnes četla i jeho výpověď z přípravného řízení. Z té vyplývalo, že jakési povědomí o Dědicovi Kajnar měl. Policii řekl, že se mu doneslo, že Dědic chtěl být v dopravním podniku poradcem nebo konzultantem, nebo že od svého náměstka slyšel, že Dědic dosazoval své lidi do městské nemocnice, či že mohl ovlivňovat hlasování zastupitelstva. Nepamatuje si prý ale, jestli ty věci slyšel před, nebo až po vypuknutí korupční aféry.

Psali jsme: Kauza Dědic: Jak ve špatném filmu. Zakázky jsem neovlivňoval, čílil se exhejtman Novák  

Státní zástupce Vít Koupil řekl, že dokazování u soudu je teprve na začátku. „Klíčové bude vyhodnocení listin, vyhodnocení pořízených odposlechů a materiálů, které byly nalezeny ve výpočetní technice, s informacemi, které byly zajištěny v rámci analýzy peněžních toků a majetkových poměrů obžalovaných," řekl žalobce s tím, že svědecké výpovědi je nutné dát do kontextu s dalšími důkazy.

Obžaloba tvrdí, že měl Dědic velmi úzkou vazbu na ředitele dopravního podniku či městské nemocnice i na některé regionální politiky, takže měl informace o veřejných zakázkách dopravního podniku a nemocnice. Zadávací kritéria údajně ovlivňoval tak, aby vyhovovala jím vybrané firmě. Za takové zprostředkování zakázky pak inkasoval provizi.

Podle žaloby například ve spolupráci s vedením dopravního podniku a jeho zaměstnancem nastavil Dědic kritéria zakázek tak, že se o ně mohla ucházet jen jediná firma - Pragoimex. Úplatky se pak podle státního zástupce administrativně vyúčtovaly jako poradenské služby. Zda dostal úplatek i někdo z úředníků či zaměstnanců městských společností, obžaloba neuvádí.

Podle údajů z policejního spisu, jež pronikly do médií, byl v intenzivním kontaktu i s tehdejším hejtmanem Miroslavem Novákem nebo tehdejšími ostravskými radními Simonou Piperkovou a Lumírem Palyzou (všichni ČSSD). Ti všichni u soudu popřeli, že by věděli o ovlivňování zakázek,

Šéfem krajské ČSSD byl v letech 2009 - 2013 Kajnar. Když kauza kolem Dědice propukla, klub městských zastupitelů za ČSSD Piperkovou a Palyzu vyzval, aby odstoupili z funkcí. Ti tak neučinili. „Pokud si vzpomínám, když to vyšlo najevo, tak jsem inicioval odvolání ředitele dopravního podniku a ředitele nemocnice. Ředitel nemocnice byl odvolán, protože to je příspěvkové. Dopravní podnik je akciovka a tenkrát to na zastupitelstvu neprošlo," řekl Kajnar.

Související

ČSSD

Totalitní ČSSD? Zrušte ji, žádají exčlenové strany

Praha - Skupina vesměs bývalých členů ČSSD z Ostravy žádá vládu a případně prezidenta Miloše Zemana, aby navrhli Nejvyššímu správnímu soudu pozastavit činnosti strany kvůli údajně nedemokratickým praktikám. Uvedly to dnes servery iDnes.cz a Novinky.cz. Podle šéfa ostravské sociální demokracie Adam Rykaly jde o snahu ČSSD před podzimními komunálními volbami poškodit a za touto iniciativou může stát "hazardní lobby".
Petr Kajnar, primátor Ostravy

Spor eskaluje: Primátor Kajnar podává na ČSSD žalobu

Ostrava - Ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD) zatím není rozhodnut, zda podá odvolání proti vyloučení ze strany. Na ČSSD ale kvůli údajně nedemokratickým postupům při sestavování kandidátní listiny pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny podal žalobu. Kajnar to dnes řekl novinářům.

Více souvisejících

Petr Kajnar (primátor Ostravy) Martin Dědic (lobbista) Ostrava

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy