Spor eskaluje: Primátor Kajnar podává na ČSSD žalobu

Ostrava - Ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD) zatím není rozhodnut, zda podá odvolání proti vyloučení ze strany. Na ČSSD ale kvůli údajně nedemokratickým postupům při sestavování kandidátní listiny pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny podal žalobu. Kajnar to dnes řekl novinářům.

Návrh na zrušení Kajnarova členství ve straně vzešel z místní organizace Ostrava-Poruba. V lednu o něm sociální demokraté rozhodli na členské schůzi a následně jejich rozhodnutí minulý týden potvrdil i Okresní výkonný výbor ČSSD Ostrava. Primátor má nyní ještě šanci odvolat se k okresní konferenci, která se koná v březnu.

"Nemyslím si, že bych v téhle chvíli chtěl být členem politické strany, která vlastně porušuje principy při jednáních orgánů. Nicméně přemýšlím o tom, že se odvolám, protože to nepovažuji za spravedlivé," řekl Kajnar.

Primátor loni před volbami prostřednictvím předběžného opatření dvakrát neúspěšně napadl u soudu kandidátku ČSSD, která podle jeho mínění nebyla sestavena demokratickým způsobem. Kajnar, tehdy ještě předseda moravskoslezské ČSSD, na ní chyběl.

"Ohradil jsem se proti způsobu, jak se sestavovala kandidátka. Kontrolní orgány strany na to nereagovaly, tak jsem podal žádost o předběžné opatření," připomněl Kajnar. Proti zamítnutí předběžného opatření se primátor odvolal. "Rozhodnutí ještě nemáme, ale v téhle chvíli jsem podal žalobu na sociální demokracii kvůli způsobu sestavování kandidátek a uvidíme, jak se to bude vyvíjet," uvedl Kajnar.

"Strany by měly dodržovat zákonné stanovy a když je nedodržují, jsou nemocné. Když lidé v nich nedodržují pravidla a "umí si to vyřídit", stávají se z nich mafie. Pak už se nejedná o demokratické volby, vybíráte jen mezi mafiemi. Jak mohou řídit zemi nebo město? Já nelpím na politických funkcích nebo kariéře, takže není čeho litovat. Nenechám se řídit mafiány a idioty," řekl Kajnar v rozhovoru pro Lidovky.cz.

"Řeknu to tak. Abyste se dostal k moci, rušíte nepohodlné organizace, vylučujete a nabíráte lidi. Slušné to otráví a odejdou. Pak se tam koncentrují lidé, který se nechají koupit za hrstku rýže. Za prebendu jsou ochotni sloužit. To funguje všude, nejen v Ostravě a ČSSD," pokračuje Kajnar.

"Třeba tchyně šéfa ostravské ČSSD Adama Rykaly je v městském výkonném výboru, brala plný invalidní důchod a k tomu 30, 40 tisíc na různých prebendách. Tito lidé mají rozhodovat o státu a městu? Žena pana Rykaly je na magistrátu, to je taková rodinná mafie a nechutná záležitost," dodal primátor.

Související

ČSSD

Totalitní ČSSD? Zrušte ji, žádají exčlenové strany

Praha - Skupina vesměs bývalých členů ČSSD z Ostravy žádá vládu a případně prezidenta Miloše Zemana, aby navrhli Nejvyššímu správnímu soudu pozastavit činnosti strany kvůli údajně nedemokratickým praktikám. Uvedly to dnes servery iDnes.cz a Novinky.cz. Podle šéfa ostravské sociální demokracie Adam Rykaly jde o snahu ČSSD před podzimními komunálními volbami poškodit a za touto iniciativou může stát "hazardní lobby".

Více souvisejících

Petr Kajnar (primátor Ostravy) ČSSD

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Aktualizováno před 11 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy