Zemanova kandidatura zajímá i zahraničí. Agentura Reuters vydala obsáhlý text a předvídá, co Česko čeká

Praha – Prezident Miloš Zeman má ve čtvrtek svým příznivcům na Pražském hradě oznámit, zda bude znovu kandidovat na hlavu státu, v pátek by pak jeho rozhodnutí mělo být ohlášeno veřejně. Agentura Reuters v té souvislosti přinesla delší text věnovaný Zemanovi a jeho prvnímu funkčnímu období. Podle agentury je současný český prezident jeden z největších obdivovatelů Donalda Trumpa v Evropě. „Je pravděpodobné, že po prvním funkčním období poznamenaném útoky na novináře, varováním před muslimskou imigrací a rostoucím přátelstvím s Ruskem, oznámí snahu o znovuzvolení,“ píše Reuters.

Agentura například připomíná, že i když má Zeman jako prezident omezené pravomoci, „může mít značný vliv na často nejisté vlády více politických stran v zemi“. „Spolupracovníci prezidenta, který vede ankety jako nejdůvěryhodnější politik v členském státě Evropské unie, ho žádali, aby usiloval o druhé pětileté období,“ připomíná agentura s tím, že pokud se Zeman rozhodne kandidovat, nebude čelit žádné „jasné konkurenci“.

Reuters se pokoušela kontaktovat i prezidentskou kancelář, ta ale žádost o rozhovor odmítla do doby, než Zeman v pátek na tiskové konferenci oficiálně své rozhodnuté oznámí. Poukazuje však na to, že české sázkové kanceláře kandidaturu očekávají a že například Fortuna na na ni vypsala kurz 1,65:1. Zeman podle agentury dlouhodobě hraje na strunu Čechů tím, že dává na odiv svou chuť na vepřové, alkohol a cigarety. Připomněla také jeho nedávno zveřejněnou fotku na běžkách – i když má kvůli cukrovce problémy s chůzí.

„V politice je od roku 1990, změnil se z hlavy proevropských, středolevých sociálních demokratů, na nezávislého politika, který zdůrazňuje otázky jako je migrační krize v Evropě a sankce EU vůči Rusku a který má blíže ke krajní pravice nebo ke komunistům, kteří kdysi vládli zemi,“ připomíná Zemanovu kariéru agentura.

Trump's Czech admirer Zeman weighs presidential re-election bid https://t.co/QDi0RKrGEz

— Reuters Top News (@Reuters) 7. března 2017

Zeman během loňské prezidentské kampaně v USA deklaroval svou podporu pro Trumpa, což mu vyneslo první pozvání do Bílého domu pro českého prezidenta po více než deseti letech. „Souhlasím s jeho názory na migraci a boj proti islámskému terorismu," řekl po vítězství Trumpa Zeman, který také obvinil Českou televizi ze zaujatého pokrývání amerických prezidentských voleb. Než se stal prezidentem, popsal Zeman islám jako „anticivilizaci", řekl také, že žádná taková věc jako umírněný muslim neexistuje, stejně jako neexistovali žádní umírnění nacisté, cituje jeho slova Reuters.

Kromě toho Zeman také ostře kritizuje Evropskou unii kvůli jejím plánům na přerozdělování žadatelů o azyl. „Evropská komise nemá právo diktovat suverénnímu státu, kolik migrantů by měl přijmout na svém území," řekl minulý týden Zeman. V roce 2015 také varoval, že vlna migrace převážně ze Středního východu a severní Afriky by mohla smést Českou republiku - přestože neexistují žádné náznaky, že by se země měla stát jednou z hlavních destinací žadatelů o azyl.

V zahraniční politice podle agentury klade důraz na vztahy s Moskvou, čímž se dostává do sporu s vládní politikou. Také by chtěl, aby Češi referendu hlasovali o členství v EU i v NATO. „Zeman odmítá sankce EU uvalené na Rusko kvůli jeho anexi Krymu v roce 2014 a jeho roli v povstání ve východní Ukrajině - opatření, která koaliční vláda vedená ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou podporuje,“ píše Reuters, která také připomíná, že prezident byl jedinou hlavou států EU, která se v Moskvě zúčastnila oslav 70. výročí konce druhé světové války a že kritizoval spuštění jednotky bojující s falešnými zprávami, které podle zpravodajců často přichází z Ruska.

„Mnohé z jeho názorů jsou velmi vhodné pro Moskvu," cituje agentura Marka Galeottiho, vědeckého pracovníka Ústavu mezinárodních vztahů v Praze a odborníka na Rusko. Rusové podle něj oceňují to, „do jaké míry mohou používat jeho výroky jako další munici v jejich informační válce". „Pan prezident hájí zájmy České republiky, a žádné jiné země," reagoval na tato slova mluvčí Zemana Jiří Ovčáček. Zeman má přátelské vztahy s Trumpem a Putinem, stejně jako s Čínou a Izraelem, dodal mluvčí s tím, že je to „velká výhoda".

Reuters také vysvětluje, že české vlády mají hlavní slovo při rozhodování o domácí i zahraniční politice, ale že prezident jmenuje celou řadu vyšších úředníků, jako jsou členové bankovní rady ČNB, a také velvyslance a soudce Ústavního soudu.

Jeho největší příležitost ovlivnit události může přijít po parlamentních volbách, pokud si žádná strana nezajistí většinu. „Čeští prezidenti mají prostor pro uvážení, koho žádat, aby sestavil vládu. V roce 2010 Zemanův předchůdce přešel největší stranu v Parlamentu ve prospěch druhé největší. O tři roky později Zeman sám jmenoval úřednického premiéra proti vůli všech hlavních stran. Tentokrát průzkumy veřejného mínění naznačují, že se hnutí ANO, mladší partner sociálních demokratů v současné koalici, pravděpodobně v říjnu stane největší stranou,“ nastiňuje situaci agentura. Andreje Babiše agentura přirovnává k Trumpovi, protože jsou oba miliardáři. Zároveň prý je možné, že Zeman Babiše, který s nám sdílí protiimigrantské postoje, jmenuje premiérem.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Reuters prezident čr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy