Zemana strany kritizují, ale samy kandidáta nenabídnou, tvrdí politolog

Praha - Podle politického komentátora Jiřího Pehe se současné politické strany nesnaží nabídnout vlastní kandidáty do prezidentské volby, která se bude konat příští rok v lednu. Liknavě se však strany stavěly už k prezidentské volbě v roce 2013, kdy zvítězil Miloš Zeman.

Jiří Pehe se v blogu na serveru Aktuálně.cz a pro Český rozhlas vyjádřil k neochotě politických stran významněji zasahovat do prezidentské volby. Připouští, že i když jsou stran kritické ke krokům Miloše Zemana, zatím žádná z nich nepostavila svého kandidáta. Nevidí ani snahu více politických stran se dohodnout na podpoře toho či onoho kandidáta.

Nezájem stran o prezidentskou volbu lze prý najít už v první přímé volbě před čtyřmi lety. „Některé strany svoje kandidáty sice nabídly, ale často tak činily až na poslední chvíli a bez jasné strategie či analytického rozmyslu,“ uvádí Pehe. Zmínil kandidaturu Jiřího Dienstbiera, který neměl podporu ani v samotné ČSSD.

ODS i KDU-ČSL prý postavily kandidáty, kteří nedisponovali ani podporou v předvolebních průzkumech. „Jediná větší strana, která prezidentskou volbu takříkajíc promyslela, byla TOP 09,“ napsal Pehe. I když prý byl její kandidát spjat s velmi nepopulární vládou, stačilo málo, a mohl vyhrát. Politolog si myslí, že kdyby se za něj postavily ostatní pravicové zprávy, mohl být dnes prezidentem právě Karel Schwarzenberg.

ČSSD se prý ani nechystá postavit vlastního kandidáta. Podle komentátora je to však pochopitelné. „Vedení strany se bojí, že by značná část straníků nakonec stejně podpořila Miloše Zemana,“ upřesnil. ČSSD uspořádá vnitrostranické referendum o osobě, kterou by strana měla podpořit ve volbě.

Politolog připouští, že straničtí kandidáti mají těžší získat podporu většího počtu voličů. A to právě kvůli té vazbě na stranu. Řešení by viděl v utvoření jakéhosi středopravého bloku, který by přišel s nějakým nadstranickým kandidátem. „Anebo ještě lépe, proč se nemohli sejít lídři všech velkých stran napříč politickým spektrem a přijít se společným kandidátem, který by byl alternativou mocenskému duu Zeman-Andrej Babiš,“ táže se.

 

Související

Lidé na pražském Václavském náměstí demonstrují proti Fialově vládě. (3.9.2022)

Politologové: Proti vládě demonstrovali extremisté i lidé jen nespokojení

Protivládní demonstrace v Praze se v sobotu podle politologů nezúčastnili jen proruští extremisté, na něž poukázal premiér Petr Fiala (ODS), ale také lidé, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost s postupem vlády při řešení energetické krize. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně dnes řekl ČTK, že na tuto nespokojenost mohou doplatit vládní strany při komunálních volbách, které budou především ve velkých městech testem důvěry ve Fialův kabinet.

Více souvisejících

Jiří Pehe Miloš Zeman Jiří Dienstbier Karel Schwarzenberg ODS

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 41 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy