Sobotka nahrál Zemanovi, před volbami si může upevnit pozici, říkají politologové

Praha – Čeští politologové hodnotí rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat kvůli nejasnostem v podnikání vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) demisi celého kabinetu jako velmi riskantní politický krok. Podáním demise celé vlády podle nich Sobotka zároveň poskytl prostor prezidentovi Miloši Zemanovi. 

Kamil Švec dnes v komentáři pro ČTK uvedl, že premiér prokázal odhodlání jít proti Babišovi a hnutí ANO. „Myslím, že premiér Sobotka udělal dost odvážný krok, protože dává do hry budoucnost svou i sociální demokracie. Ukázal, že je poměrně dost odhodlaný proti Babišovi a proti hnutí jít," uvedl politolog Švec z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Hraje vabank, může přijít o všechno, nebo může naopak tu podporu získat," odhadl Švec.

Podle Ladislava Mrklase se Sobotka snaží převzít otěže a před podzimními volbami do Sněmovny výrazněji zasáhnout do politického dění. „Premiér se zřejmě snaží do rukou dostat trochu otěže toho, co se děje. Zatím byl spíš ve vleku a teď se pokouší mít větší manévrovací prostor v dění, které bude do voleb následovat," hodnotil nečekaný krok Sobotky analytik Vysoké školy Cevro Institut.

Odborníci se shodují na tom, že do podzimních voleb může sociální demokracie díky Sobotkově razanci získat voliče. „Je to situace, kdy ještě lze při dobrém vysvětlení a dobrém promyšlení dalších kroků získat," poznamenal Mrklas. Sobotkův krok lze podle něj chápat jako pragmatické rozhodnutí. Sobotka podle něj vyslal i signál do vlastní strany. „Je to tlak na jeho spolustraníky, aby už skončili s vnitrostranickými hrátkami, které sociální demokracii poškozují," míní politolog.

Podáním demise celé vlády Sobotka zároveň poskytl prostor prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle Švece by se Zeman mohl pokusit využít situaci k upevnění vlastní pozice před prezidentskými volbami. Do situace by mohl vstoupit například tím, že někoho pověří úkolem sestavit úřednickou vládu, která by vedla zemi do voleb.

Související

Mgr. Ladislav Mrklas, Ph.D. prorektor vysoké školy CEVRO Institut pro studium – odpovědnost za agendu studijních programů, jejich uskutečňování, přípravu akreditací, přijímacího řízení aj. Jeho odbornou specializací je komparativní politologie se zaměřením na český politický systém, evropské politické strany, volební a stranické systémy, místní a regionální politiku a politický marketing

Politologové: Zásadový postoj KSČM k rozpočtu souvisí s volbami

Za zásadovým postojem komunistů k rozpočtu jsou podle politologů volby do Sněmovny v příštím roce. V předvolebních průzkumech se KSČM dlouhodobě pohybuje na hranici volitelnosti, potřebuje se tak vymezit a ukázat zásadový postoj, míní politologové, které oslovila ČTK. Zároveň ale předpokládají, že návrh rozpočtu na příští rok nakonec dolní komora schválí. Zatím ale menšinová vláda ANO a ČSSD dojednanou podporu pro jeho schválení nemá.
Andrej Babiš Rozhovor

ANO zahubilo koaliční partnery, za rok bude mít těžkou pozici, říká pro EZ politolog Mrklas

ROZHOVOR – Mluví zcela jasně a nic nezaobaluje do neprůhledných frází. Přední tuzemský politolog Ladislav Mrklas tvrdí, že hnutí ANO se po letošních krajských volbách dostalo do prekérní situace. „Za cenu, aby v nich alespoň trochu uspělo, de facto zahubilo svoje koaliční partnery a myslím si, že musí hodně přemýšlet o tom, co udělá ve zbývajícím roce, aby mělo vůbec nějaký koaliční potenciál i po sněmovních volbách,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas, který upozorňuje, že levice neutrpěla debakl jen v krajích, ale i v boji o Senát.

Více souvisejících

politolog Vláda ČR Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Andrej Babiš demise Sobotkovy vlády (2017)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy