ROZHOVOR | Babiš má strach, na Zaorálka se líčí past. David Rath pochválil Sobotku za demisi

V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřil lékař a bývalý politik ČSSD David Rath obdiv vůči současnému předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Jeho krok podat demisi vnímá jako největší risk jeho politické kariéry. Rath doufá, že se Lubomír Zaorálek nenechá vlákat do pasti a nekývne na případnou nabídku stát se premiérem.

Vláda Bohuslava Sobotky podá demisi. Je otázkou, jaký vývoj událostí lze očekávat. Dnes se prezident Miloš Zeman sejde s předsedou koaliční KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Včera o vládní krizi jednal s Andrejem Babiše (ANO) a Milanem Chovancem (ČSSD).

Jak vnímáte krok premiéra Sobotky podat demisi vlády?

Sobotka neměl moc jiných možností na výběr, protože pokud jste v čele vlády, kde ministr financí čelí podezření z ohromných daňových úniků, tak to je situace, která je extrémně bizarní. Na jednu stranu ministr financí a vláda tlačí na všechny občany a podnikatele aby platili daně co nejvíc, a poté ten, který to má de-facto na starosti – ministr financí – se ukáže, že prováděl minimálně optimalizace daní, na hraně, ne-li za hranou v řádu stovek milionů. To je neudržitelné. Premiér Sobotka je v dost těžké situaci, protože ministra Babiše drží prezident Zeman, který má takový selektivní pohled na spravedlnost. U někoho vadí i třeba zakašlání u jiného nevadí i kdyby vykradl banku. Kdyby šel Sobotka na Hrad jen s návrhem na odvolání ministra financí, tak by proti sobě měl i prezidenta. Nic jiného mu tedy nezbylo, pokud nechtěl vládnout dál s ministrem financí, který čelí nepříjemnému skandálu.

Grémium ČSSD preferuje dovládnutí v obrysech stávající koalice, ale bez ministra financí Andreje Babiše, ten ale odejít nechce...

Andrej Babiš se odstoupit bojí. ANO má sice velké preference, nejspíše vyhraje volby, Babiš může být příštím premiérem, mohl by s klidem sám odstoupit nebo se nechat odvolat. Já jsem přesvědčen, že Andrej Babiš má strach odejít z vlády, protože čelí poměrně nepříjemným problémům nejen s daněmi, ale i s Čapím hnízdem. Podle mého soudu ho zatím drží spřátelení státní zástupci, aby nebyl obviněn. V okamžiku, kdy přestane být ministrem financí, tak strach z jeho moci může poklesnout a může dojít k tomu, že bude obviněn. On to ví a proto se tak křečovitě drží svých funkcí a snaží se pro sebe udržet resort spravedlnosti, což mu zajišťuje jakousi páku jisté beztrestnosti. Babiš úporně lpí na pozici ve vládě, to není jen můj názor, zaslechl jsem to i v jiných sférách – Babiš má strach.

Internetem kolují nahrávky ministra financí Andreje Babiše, na nichž nevybíravým způsobem mluví o svých kolezích ve vládě. Na jedné figuruje v rozhovoru s jedním z redaktorů MF DNES, tématem jsou připravované články, co tomu říkáte?

Obecně nemám rád žádné druhy nahrávek, je to zvláštní, v čem si tady libujeme v posledních desetiletích. Nemyslím si, že je to dobrý rys společnosti, nesvědčí to o zdraví té společnosti. Co se týče obsahu rozhovorů, tak mě to vůbec nepřekvapuje. Já znám Andreje Babiše osobně, opakovaně jsme se spolu setkali. A ty výrazy, které tam zaznívají, to je jeho běžná mluva. Během minuty vysloví několikrát, řekněme, vulgární název dámského i pánského přirození. Více než mluvu finančníka, podnikatele a politika připomíná mluvu dlaždiče. V přátelském a příjemném rozhovoru počastoval kde koho takovýmto přídomkem, málokdo byl Babišem ušetřen, aniž by k němu byl přilepen název pánského nebo dámského přirození.

Co se týče ovlivňování deníků, to víme všichni. Babiš je podnikatelem se vším všudy. Když on si něco koupí, a tady si koupil média, tak mu patří a on je přesvědčen, že ho musí poslouchat. Pro něho je to standardní a běžné. „Já jsem si koupil firmu a všichni v té firmě mě musí poslouchat a dělat, co já chci, a pokud se jim to nelíbí, tak musí jít pracovat někam jinam“ - to je filosofie Andreje Babiše. Je to syrový podnikatelský přístup.

Jaké kroky lze čekat od prezidenta Miloše Zemana? Dnes se má sejít na Hradě s premiérem Sobotkou a předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

Miloš Zeman je známý svým selektivním přístupem. Myslím, že bude chtít pomoci Andreji Babišovi a uškodit Bohuslavu Sobotkovi. Může to udělat tak, že prohlásí, že jde o demisi pouze premiéra Sobotky a ne ostatních ministrů. Někoho jmenuje, těžko říct, koho. Obávám se, že i v sociální demokracii se najdou tací, kteří pro vidinu být dva tři měsíce premiérem ztratí soudnost a racionální náhled a nechají se najmenovat. Vláda by pokračovala s Andrejem Babišem, ale bez premiéra Sobotky. Myslím, že je to reálné, dle toho, jak znám do jisté míry škodolibou povahu Miloše Zemana.

Spekuluje se o Lubomíru Zaorálkovi jako možném premiérovi, jeho jméno nadnesl i Andrej Babiš.

Doufám, že Luboš Zaorálek do této nastražené pasti nevleze. Je to krásně připravená past jak na Sociální demokracii, tak na Lubomíra Zaorálka. Pokud by Luboš na toto skočil a kývl, tak vláda by jela dál, Andrej Babiš by si dál zajišťoval svou beztrestnost a ČSSD by byla za největšího troubu před celým národem.

Jaké východisko tedy situace má? Dovládna stávající vláda v demisi?

Nikdo ze Sociální demokracie by nechtěl dělat premiéra za situace, kdy Babiš setrvá na postu ministra financí. Vláda by vládla po akceptování demise v demisi, v podstatě ve stejném složení i s premiérem a ministrem financí, Bohuslav Sobotka by následně musel vymyslet další tah, jak dostat Babiše z vlády. V okamžiku, kdy premiér před celým národem řekne o svém ministru financí, že je v jeho očích podezřelý z daňových úniků, nedokážu si představit, že by pak měli týdny sedět v jedné vládě bok po boku. Bohuslav Sobotka musí najít další možnost, což by bylo odvolání Andreje Babiše z vlády v demisi. Odvolání Babiše v takové vládě by bylo mediálně vnímáno jinak. Dnes se hraje o celkový dojem před voliči. Jestli významná část voličů akceptuje jako vážnou věc, že ministr financí je podezřelý z ohromných daňových úniků, tak Sociální demokracie vyhrála. Pokud nad tím veřejnost mávne rukou, ČSSD prohrála a prohrála by tak i celá Česká republika. Většina lidí by tím řekla, že platit daně je nesmysl. Demise vlády zajistila větší mediální prostor, než jenom čisté odvolání Andreje Babiše a jeho následné nářky, že se tak děje neprávem. V tuto chvíli řekl Sobotka, že je to pro něj vážné, dal hlavu na špalek jako premiér, dal najevo, že na funkci nelpí a z principu odstupuje jako premiér.

Tak uvidíme, zda se to premiérovi vyplatí...

Je to hra vabank. Z mého úhlu pohledu mě Bohuslav Sobotka překvapil svojí statečností. Všichni ho spíše máme za kvalifikovaného váhavého střelce. Tentokrát skutečně vystřelil a dal svoji vlastní hlavu na špalek. Na mě to působí velmi sympaticky. Myslím si, že riskuje svoji kariéru a pověst, riskuje nejvíc ve svém politickém životě a mně jsou lidi, kteří riskují, sympatičtí.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor David Rath ČSSD Andrej Babiš Bohuslav Sobotka demise Sobotkovy vlády (2017) Miloš Zeman koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy