Kvůli kauze Pelta padají hlavy, MŠMT zprostilo všech funkcí náměstkyni Kratochvílovou

Praha - V souvislosti s obviněním z možného zneužití sportovních dotací z ministerstva školství byla náměstkyně ministryně školství pro sport Simona Kratochvílová dnes zproštěna výkonu své služby. ČTK o tom informovala vedoucí tiskového oddělení ministerstva Klára Bílá. Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala na přípravě dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Obvodní soud pro Prahu 1 dnes Kratochvílovou poslal do vazby.

Podle informací ČTK zahájila policie v souvislosti s vyšetřováním také trestní stíhání bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy. Ten bude podle Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra. Státní tajemník ministerstva Jindřich Fryč zároveň rozhodl o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými.

Zproštění výkonu služby podle zákona neznamená skončení služebního poměru nebo propuštění, upozornila dále Bílá. K tomu ze zákona může dojít na základě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti anebo pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, dodala.

Další informace o postupu sekce k zajištění financování sportovních klubů oznámí ministerstvo v úterý.

Žalobci ve čtvrtek navrhli vazbu pro dva obviněné - Kratochvílovou a Peltu. Podle Peltova advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl další dva obviněné - Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo tedy podle něj jít o jakýsi lobbing. Policie má nahrané jejich hovory.

Žalobci ve čtvrtek navrhli vazbu pro dva obviněné - Kratochvílovou a Peltu. Dnes o ni rozhoduje soud. Podle Peltova advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl další dva obviněné - Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo tedy podle něj jít o jakýsi lobbing. Policie má nahrané jejich hovory.

Ze záznamu hovorů mezi Kratochvílovou a Peltou bylo zjištěno, že na seznamu 50 podpořených se nachází 19 projektů, jejichž podporu řešila Kratochvílová s Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí, citoval ve čtvrtek Seznam.cz jednoho z vyšetřovatelů. Vědět o tom měli i Bříza a také předseda České unie sportu Miroslav Jansta, kterého policie zadržela, ale neobvinila.

Policie ve středu zasahovala na ministerstvu školství v pražské Karmelitské ulici a také v sídle FAČR na Strahově, na pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní. Večer policie rovněž zapečetila tři kanceláře v sídle České unie sportu.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byli v souvislosti se státními dotacemi obviněny tři osoby a jedna právnická osoba ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Související

Více souvisejících

kauza dotací pro sport ministerstvo školství Simona Kratochvílová (MŠMT) Miroslav Pelta Zdeněk Bříza (kauza Pelta)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy