Všichni prezidenti byli nemocní nebo zchátralí, píše komentátor

Praha - Komentátor Jiří Pehe se rozhodl zrekapitulovat zdravotní stav všech našich prezidentů. Z přehledu mu vyšlo, že téměř všichni čeští a českoslovenští prezidenti trpěli nějakou vážnou chorobou nebo byli zchátralí. Prezidentská volba v lednu 2018 má ukázat, jak moc lidem záleží na zdravotním stavu prezidenta.

Čeští a českoslovenští prezidenta byli téměř všichni vážně nemocní, nebo zchátralí, myslí si komentátor Jiří Pehe. Podle komentátora je takovým příkladem hned náš první prezident, Tomáš G. Masaryk. V roce 1934, kdy byl už počtvrté zvolen do úřadu, podle komentátora neměl kandidovat. K moci se totiž v téže době dostal v sousedním Německu nebezpečný Adolf Hitler. Československo tehdy potřebovalo energické vedení, zatímco Masaryk už byl starý a velmi nemocný. Právě kvůli svému zdravotnímu stavu opustil předčasně úřad už v roce 1935.

"Ve špatném zdravotním stavu byl po většinu svého protektorátního prezidentování i Emil Hácha, čehož dovedně využívali nacisté. Špatný zdravotní stav Beneše je pro změnu některými historiky uváděn jako jeden z důvodů, proč komunisté poměrně snadno dosáhli svých cílů v únoru 1948," píše Pehe. 

Dalším prezidentem, který řádně nedokončil mandát, je první "lidový" prezident Klement Gottwald. Ten trpěl závislostí na alkoholu a syfilidou. Zemřel ale na důsledky výdutě srdeční aorty, na jeho místo nastoupil Antonín Zápotocký. I ten zemřel ve funkci, tentokrát na srdeční infarkt.

"Antonín Novotný prezidentoval víceméně ve zdraví, ale jeho nástupce Ludvík Svoboda utrpěl několik mozkových příhod a infarkt, až nakonec nebyl schopný funkci vykonávat a byl jí zbaven na základě speciálního ústavního zákona v roce 1975," konstatuje komentátor na serveru Novinky.cz. Gustav Husák sice trpěl těžkou cukrovkou a šedým zákalem, ale nemoci ho nezdolaly. Vaz mu zlomila až Sametová revoluce v roce 1989.

S plícemi to neměl jednoduché prezident Václav Havel. V roce 1996 byl operován  s rakovinou plic, o dva roky později byl na operaci střev. "Jeho zdravotní stav nebyl až do konce jeho mandátu dobrý a ke konci, už kvůli jeho častým absencím na Hradě, negativně ovlivňoval výkon jeho funkce," píše Pehe. 

Jedním z mála zdravě vyhlížejících prezidentů byl Zemanův předchůdce Václav Klaus, podle komentátora však časem selhával jeho úsudek. "Skupina psychiatrů a psychologů se jednu dobu docela vážně zabývala myšlenkou, že by měl být z prezidentské funkce suspendován," popisuje komentátor. No a současného prezidenta Miloše Zemana trápí cukrovka a neuropatie. "A stejně jako někteří jeho předchůdci má problémy se závislostmi na alkoholu a nikotinu. Přestože jsme svědky jeho viditelného chátrání, plánuje znovu kandidovat v lednu 2018," dodává. 

V přímé volbě v lednu 2018 se podle komentátora ukáže, zda česká veřejnost řeší kondici a zdraví prezidenta stejně, jako v minulosti jeho volitelé v parlamentu. Zdravotní problémy Miloše Zemana totiž prý nebyly při volbě v roce 2013 tak zjevné.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Jiří Pehe Miloš Zeman Tomáš Garrigue Masaryk (T.G.M.) Václav Havel Klement Gottwald

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 42 minutami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy