Sobotka musí pryč. Ihned ho vyměňte, jinak ČSSD skončí, varuje pro EZ Paroubek

Praha - Slovenská média píší, že český premiér Bohuslav Sobotka skončí ve vedení sociálních demokratů. Podle ČSSD jsou to jen spekulace. Sám premiér věc odmítl komentovat s tím, že ve středu se aktuální situací bude zabývat stranické grémium. Podle námi oslovených sociálních demokratů by Sobotka měl zůstat na pozici. Bývalý premiér a někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek ale volá po jeho okamžité výměně. Jinak prý strana skončí hodně špatně.

Podle Paroubka je změna v ČSSD nezbytná. „Je to nezbytný nápad. Jiná věc je, jestli se to realizuje, nebo zůstane jen u nápadu. Já už jsem v po krajských volbách upozorňoval na to, že Sobotka neuspěl ve třech volbách za sebou – evropských, komunálních, krajských a senátních, a že si neumím představit, že by boxer, který třikrát za sebou dostane K.O. byl úspěšný. Doporučoval jsem model, aby lídrem volební kampaně a kandidátky byl někdo jiný než Sobotka. Ten by mohl zůstat v čele vlády, v čele strany, to podle mě není nutné měnit a dokonce by to ani nebylo žádoucí ho měnit," uvedl pro náš server expremiér a bývalý šéf ČSSD. 

Připomněl také, že pokles se po volbách nezastavil, ale že negativní vývoj ČSSD pokračuje i nadále. „Z 15 procent po krajských volbách se to dostalo na nějakých faktických 10 nebo 11 procent volebních preferencí. Je to jako ve fotbale nebo v hokeji. Když se nedaří týmu, tak nemůžete vyměnit tým, ale musíte vyměnit trenéra. A tady je trenérem šéf strany, ale na tom šéfování strany nezáleží tolik jako na osobě volebního lídra. A myslím si, že sociální demokracie o téhle věci musí rozhodnout do prázdnin, tak aby to voliči vůbec zaznamenali. Lidé to zaznamenají tak do 10. července, pak se oddají dovoleným. A zájem o politiku se vrátí až v září. Je ale potřeba, aby se někdo začal profilovat jako nový lídr kampaně,“ domnívá se Paroubek.

každá změna je dobrá? Podle sociálních demokratů je to riskantní

Každá změna, která přijde, je podle něj dobrá. „Každého musí napadnout, že Sobotka není akceptovatelným lídrem a je potřeba najít rychle jinou osobu. V první chvíli ani tolik nezáleží na jméně, ale ono jich vlastně ani tolik není. Je to Zaorálek a Chovanec – a v tomhle pořadí bych je viděl i já. Neumím si třeba představit, jak bude Chovanec komentovat zahraničně-politická témata na tak sofistikované úrovni jako Zaorálek. Myslím si, že právě Zaorálek je lepší rétor a že by pár týdnů před volbami mohl zaujmout," tvrdí.

Podle sociálních demokratů ale výměna Sobotky není dobrý nápad. „Teď už není čas na změnu. Byla by to chyba,“ uvedl pro EuroZprávy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml. Podobně to vidí i další jeho spolustraníci. „Měnit v předvečer startu volební kampaně svého lídra může být celkem hazardní a mohlo by to stranu v očích voličů spíše znevěrohodnit. Mnohem jistější sázka na pohyb preferencí směrem nahoru bude urychleně ukončit licitace o pořadí na kandidátkách a soustředit se na předvolební kampaň. Na nízké výsledky v průzkumech bychom ale reagovat měli. Bylo by dobré, kdyby nás volební štáb seznámil s analýzou příčin současného poklesu. Pokud chceme ve volbách výrazně uspět, čeká nás hodně práce, která musí mít svůj směr a smysl,“ uvedl pro náš server ministr pro legislativu Jan Chvojka. „Nemohu se vyjadřovat k něčemu, co není podloženo fakty,“ napsal v SMS pro EuroZprávy.cz bývalý senátor Zdeněk Škromach.

ČSSD musí hledat nová témata, kterými voliče zaujme

ČSSD by podle Paroubka také měla přijít na programové konferenci s novými tématy a neopakovat stále ta stará, která se od ČSSD stejně očekají. „Témata, která ukáží stranu jako bojovníka za lidská práva, životní prostředí, sociální hodnoty. Jde třeba o sňatky homosexuálů, boj proti rozšiřování jaderné energetiky. V oblasti sociálních hodnot to tak špatné není, ale měli by se zaměřit třeba na sociální bydlení, družstevní bydlení, bydlení komunální – tady se strana za čtyři roky vůbec nikam neposunula. To je tragédie a myslím si, že právě tohle veřejnost od strany očekávala. Měla by třeba ročně stavět alespoň 10 tisíc komunálních bytů," domnívá se Paroubek.

Tématem by také mohlo být zřízení americké základy v Česku. „Já jsem samozřejmě proti a předpokládám, že ČSSD bude mít stejný názor jako před lety. Ale je to téma na kterém může ukázat na pravolevý konflikt. Podle mého názoru by tady pan Babiš musel přiznat barvu a říct - ano, já jsem pro to, aby se tady postavila nová vojenská základna USA. A tak bych mohl pokračovat. A z těch 10 až 15 témat je třeba vygenerovat některá podle toho, jak na ně voliči budou reagovat. Vybrat čtyři témata nosná pro volební kampaň,“ radí své někdejší straně. 

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Bohuslav Sobotka ČSSD Lubomír Zaorálek Jan Chvojka (ČSSD) Zdeněk Škromach Stanislav Huml

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy