Senátor Valenta si loni přivydělal 2,55 miliardy korun, nejzadluženější je Dienstbier

Praha – Jednoznačně nejúspěšnějším členem horní komory, pokud jde o přiznané vedlejší příjmy, je majitel sázkové společnosti Synot Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). V loňském roce si přišel na více než 2,5 miliardy korun.

Vyplývá to z registru oznámení členů horní komory o jejich vedlejších příjmech, darech a závazcích. Oznámení bylo třeba odevzdat nejpozději dnes, od čtyř senátorů chybělo. V registru odpoledne chyběla oznámení za loňský rok od místopředsedkyně Senátu Miluše Horské a šumperského starosty Zdeňka Brože z klubu KDU-ČSL, lékaře Ladislava Václavce (za ANO) a lékařky Aleny Dernerová, která se ale staronovou členkou horní komory stala teprve letos.

Prodejem cenných papírů si Valenta vydělal 2,3 miliardy korun. Dalších 242 milionů mu vynesly výnosy z dluhopisů. Valenta také zakoupil za 326 milionů korun cenné papíry nejmenované bankovní instituce a splácel úvěr ve výši 245 milionů korun. Senátor rovněž uvedl, že darem dostal „soubor movitých věcí" v ceně nad pět milionů korun.

Šéf firmy Juta Jiří Hlavatý (za ANO) si loni přivydělal zhruba 18,5 milionu korun především na dividendách své firmy a zakoupil cenné papíry za osm milionů korun. Šéf firmy Detoa Jaroslav Zeman (ODS) si vydělal 1,6 milionu korun a ředitel Zemského hřebčince v Písku Karel Kratochvíle (ČSSD) zhruba jeden milion korun, přičemž 1,6 milionu korun investoval do podílových fondů.

Mezi senátory - milionáře tradičně patřili lékaři a pronajímatelé nemovitostí. Ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík si loni vydělal 2,6 milionu korun, na poloviční přivýdělek dosáhli bývalá ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková a náměstek karvinské nemocnice Radek Sušil (všichni za ČSSD). Lékaři Hassanu Mezianovi (ČSSD) vynesl pronájem nemovitostí v Litoměřicích 2,2 milionu korun.

K nejzadluženějším senátorům patřil exministr Jiří Dienstbier (ČSSD), který vyčerpal úvěry ve výši zhruba 4,1 milionu korun. Starosta Božího Daru Jan Horník (STAN) vykázal dluh ve výši 3,2 milionu korun, místopředseda Senátu Ivo Bárek (ČSSD) dvoumilionovou hypotéku.

Někteří senátoři loni kupovali automobily, Jaromír Jermář (ČSSD) dal přednost balíkovači sena. Za jeho třetinu zaplatil 35.500 korun. K obdarovaným loni patřil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který od členů rodiny dostal les o rozloze 9522 metrů čtverečních.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Ivo Valenta (zakladatel Synot) majetková přiznání Jiří Dienstbier ml.

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy