Strategie pro rovnost žen a mužů v ČR nefunguje, problémem je vertikální segregace

Praha - Strategie ČR pro rovnost žen a mužů zatím nevychází. Ministerstva a úřady v Česku neplní víc než polovinu opatření ke zvýšení podílu žen v politice a na vedoucích pozicích, která schválila vláda. Ženy tvoří víc než polovinu obyvatel Česka. V posledních letech mívají vyšší vzdělání než muži, přesto berou nižší platy.

Podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, se ani loni nepodařilo uzákonit povinnost politických stran sestavovat vyrovnaně kandidátní listiny, zmírnit "vertikální segregaci" ve státní správě či posílit podíl žen ve vedení firem. Zprávou by se měl kabinet zabývat v pondělí.

Vláda před koncem roku 2014 schválila strategii, podle níž by ve vedení státu a firem mělo být aspoň 40 procent žen. Podle jedné z novel volebního zákona se měly při sestavování kandidátních listin využít kvóty, návrh ale neuspěl. Kabinet měl problém i s chystanou evropskou směrnicí s kvótami pro obsazení dozorčích a správních rad velkých firem. Na strategii navázal plán opatření, který kabinet schválil loni. Podle zprávy ministerstva a úřady dosud nesplnily či neplní 51 úkolů, 22 zvládly jen částečně a 22 dokončily. Mezi hotovými záměry je například uspořádaný seminář o zastoupení žen v politice.

V sedmnáctičlenné vládě jsou nyní dvě ministryně - práce a pro místní rozvoj. Ve Sněmovně připadá ženám 20 procent křesel a v Senátu 22 procent. V loňských krajských volbách tvořily ženy 30 procent kandidujících a pětinu zvolených. V Europarlamentu má ČR pět žen a 16 mužů. Podíl žen 24 procent je tak jeden z nejnižších. "Celkové zastoupení žen v Evropském parlamentu je 277 europoslankyň, tedy 36,9 procenta," uvádí zpráva.

Podle ní se také "česká státní správa dál vyznačuje vysokou mírou vertikální segregace podle pohlaví". Ze 111 náměstkovských křesel na ministerstvech na konci loňska ženám připadlo 31, tedy 28 procent. Na postu ředitele ministerského odboru bylo 160 žen a 334 mužů. Podíl žen tak činil 32 procent a proti roku 2015 se nezměnil. Ministerská oddělení vedlo 675 žen a 888 mužů. Ženy tak tvořily 43 procent vedoucích. Mezi ostatními odbornými pracovníky bylo pak 63 procent žen.

Ženy představovaly 40 procent diplomatického sboru, zastoupení se zvedlo proti roku 2015 ze 34 procent. Zastupitelské úřady ale vedlo 18 procent žen a 72 procent mužů, poměr zůstává dlouhodobě stejný.

Související

Nejvyšší kontrolní úřad

NKÚ: Peníze určené na tzv. genderové audity stát nevyužil účelně

Dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie, které v letech 2014 až 2021 směřovaly na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce, svému účelu příliš neposloužily. Oznámil to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval peníze vynaložené na takzvané genderové audity. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) podle něj nesledovalo skutečný přínos dotací. 
Ilustrační fotografie. Komentář

Kdyby ženy a muži brali stejně, pomohlo by to nejen české ekonomice

Překonání rozdílu ve mzdách mezi muži a ženami by zvýšilo globální hrubý domácí produkt (HDP) zhruba o sedm procent, konstatuje zpráva vydaná ČTK, která cituje závěry studie společnosti Moody's Analytics. Aby bylo jasno, o čem je řeč: Existoval-li by nulový rozdíl mezi příjmy žen a mužů na stejných pozicích v zaměstnání, pak by mohl být světový HDP prý až o sedm bilionů dolarů (v přepočtu na koruny zhruba 155 bilionů) vyšší. Moody's Analytics ale upozorňuje, že při aktuálním tempu vyrovnávání rozdílů mezi ženami a muži potrvá minimálně 132 let, než se čísla srovnají. A i když svět dobře ví, v čem je zakopaný pes, nedaří se tyhle příkopy stále zasypat. 

Více souvisejících

genderová rovnost ženy Státní správa Vláda ČR Česká republika

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy