Myslí to vážně? Yngland Hrušková chce být prezidentkou, smějí se jí i na transparentním účtu

Praha - Jde zatím o jedinou ženu, která potvrdila svůj úmysl kandidovat na prezidentku Česka. Jana Yngland Hrušková je herečka, zpěvačka a aktivistka. Jako jednu z priorit si vytyčila odchod naší země z Evropské unie, zároveň si je vědomá toho, že její šance uspět jsou zejména finančně limitované. Na transparentním účtě má Hrušková jen pár stovek, ani ona se nevyhnula posměšným vzkazům, kteří ji dárci píší.

Pětaosmdesátiletá Hrušková se poprvé zviditelnila v pořadu České televize Máte Slovo, kdy na dotaz tazatele Martina Schwarze z iniciativy Proti projevům nenávisti odpověděla slovy: „Ňuňuňu, podívejte se na něho, mladej, odkud pak přišel.“ Hrušková se v pořadu vyjadřovala na stav v Německu v souvislosti s migrační krizí. Záměr ucházet se o prezidentský úřad oznámila loni.

Letos byla také hostem rozhovoru kanálu DVTV, kde si jako základní prioritu svého prezidentství vytkla vystoupení z EU. Nedokázala ale vysvětlit, jak by k tomu dospěla, dodala, že by vedla rozhovory s politickými stranami. Vymezila se také proti euru, inkluzi ve školství či vládě za účasti KSČM, zároveň doplnila, že ale hnutí ANO Andreje Babiše není o moc lepší. 

Co se týče sběru podpisů, kandidáti mají čas do začátku listopadu. Musejí nasbírat 50 tisíc ověřených podpisů českých občanů. Hrušková si je vědoma, že je její kampaň finančně limitovaná, nechce ani příspěvky od dárců, kterým by pak musela být zavázaná. I Hrušková má zřízený transparentní účet, na kterém je k dnešnímu dni 302 korun. Podobně jako u současné hlavy státu, se i na účtu Hruškové objevily posměšné vzkazy na účtu.

"PŘÍSPĚVEK NA LÉČBU VAŠÍ NEBETYČNÉ BLBOSTI, PANÍ HRUŠKOVÁ," napsal dárce Ondřej Šmíd."Kuškuškuš, podívejte se na ní. Odkudpak přišla? Odkudpak si myslíte, že já to vím? Ze zdrojů." napsal Jan Cemper, který tak odkazuje na vystoupení Hruškové v pořadu Máte slovo. Radovan Zeman zanechal tento vzkaz: "Inkvizitor pozdravuje čarodějnici!" 

Hrušková vnímá svou kandidaturu jako cestu, jak prezentovat svoje názory. Ví, že nesežene 50 tisíc podpisů, má pouze jedno podpisové místo v Praze na I. P. Pavlově. Cílem je, aby se dostala do podvědomí co největšího počtu lidí, kandidovat by pak mohla i za pět let. 

Kandidátka se nejintenzivněji prezentuje na sociální síti Facebook, kde čile natáčí videa z návštěv památek či přírody. "Nejraději mám rozkvetlou louku, kde lítají včely, čmeláci, motýli, vážky a sluníčka sedmitečná a další hmyz. Prostě volná příroda je pro nás nenahraditelná. Měli bychom si ji chránit," uvedla mimo jiné na své stránce. 

Naposledy se vyjádřila ke stavu českého zemědělství. V Česku podle ní chybí milion krav, na druhou stranu však máme dostatek volů ve vládě. "České zemědělství v ruinách. Prohlédněte si se mnou jeden opuštěný kravín. V naší republice chybí milión krav. V každém kravíně dříve bylo asi 100 krav. Tedy máme u nás 10 000 takových opuštěných kravínů. Čí je to zásluha? Kdo za to přebere odpovědnost?" klade si otázku.

Na své stránce má kolem 4 tisíc odběratelů. Jedním z nejčastějších témat, kterým se ve svých příspěvcích věnuje, se týkají migrace a muslimů. "Včera jsem měla krátký rozhovor s muslimem z Makedonie. I umírnění muslimové jsou toho názoru, že naše ženy se oblékají jako děvky. A prý se potom muži za nimi otáčí. Ale na tom já nevidím nic špatného. Naopak. Časy, kdy pohled na kotník dámy přiváděl pány do extáze, je dávno za námi. My jsme se posunuli dál. Za práva žen se bojovalo dost dlouho. Naše ženy jsou sebevědomé a emancipované. Měli bychom nošení burek, burkin, hidžábu a nikábu u nás zakázat. Ani nošení šátku není nic, po čem naše demokracie touží. Submisivita žen je pro mě nemyslitelná. Muslimové se mají integrovat a ne my. Islám ohrožuje naši demokracii," píše Hrušková. 

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň Jana Yngland Hrušková (aktivistka)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy