Rekonstrukce státu krotí média i politiky, ANO není premiantem v boji s korupcí

Praha - Hodnocení poslanců a senátorů projektem Rekonstrukce státu, který se snaží dohlédnout na prosazení protikorupčních zákonů, vzbudilo rozruch. Média a politici si totiž výsledky interpretovali po svém. Například hnutí ANO se na facebooku pyšnilo tím, že je premiantem v boji s korupcí. Podle Rekonstrukce státu je to ale jinak.

S výsledky analýzy projektu Rekonstrukce státu nemanipulují jenom politici, ale také média. Projekt zejména nevládních neziskových organizací minulý týden zveřejnil hodnocení hlasování poslanců a senátorů. Následně ho převzala některá média, která prý výsledky dezinterpretovala. 

Média totiž do titulků často napsala, že ta která strana naplnila očekávání Rekonstrukce nejlépe. "Především se nejedná o hodnocení stran. Právě proto, že nemá smysl hodnotit strany aritmetickým průměrem výsledků jejich poslanců, důsledně oceňujeme jen jednotlivé poslance a senátory - z nich jsme vybrali ty, co protikorupční zákony nejvíce podporovali i ty, kteří je nejvíce brzdili," píše Rekonstrukce státu na svém webu. 

Projekt považuje za pomyslné vítěze individuální poslance bez ohledu na to, jakou stranu reprezentují. Někteří navíc mohli hlasovat v rozporu s většinovým stanoviskem dané strany. 

Hnutí ANO Andreje Babiše na svůj facebook převzalo titulek z Deníku "ANO je premiant Rekonstrukce státu". "Jo, je to tak. Bez našich poslanců by registr smluv nikdy neprošel. Odmakali na protikorupčních zákonech Rekonstrukce státu nejvíc ze všech koaličních stran. Radek Vondráček má první místo zaslouženě," uvedl Babiš na svůj facebook. 

K odkazu se vyjádřil volební lídr konkurenčních Starostů a nezávislých (STAN) Jan Farský s komentářem: "Taky se vám ten titulek na denik.cz zobrazuje krápatko jinak?". Ke komentáři přiložil odkaz na článek, ovšem s jiným titulkem "ANO, STAN a lidovci jsou premianti Rekonstrukce státu". Hnutí ANO na jeho výtku reagovalo tím, že médium svůj titulek v čase pozměnilo. 

Teď Rekonstrukce státu sesumírovala svou analýzu hlasování pro přehlednost znovu. Podle projektu měla KDU-ČSL nejvyšší průměrnou podporu protikorupčních zákonů v přepočtu na jednoho poslance. Hnutí STAN zabodovalo tím, že mezi nejlepšími pěti poslanci měla hned dva zástupce, i když byla strana v opozici. Hnutí ANO se může pyšnit prvenstvím Radka Vondráčka, "jeho ministři však nedokázali prosadit ani jeden ze dvou zákonů, které měli na starosti," dodává Rekonstrukce státu. Největší "blokátoři" změn, které by měli pomoct proti korupci, byli podle analýzy hlasování poslanci KSČM. 

Rekonstrukce státu je projekt nevládních neziskových organizací, firem, občanů v regionech a politiků. Vznikl v březnu 2013 z iniciativy Frank Bold, spolugarantuje ho Oživení, Otevřená společnost a Naši politici. Cílem bylo prosadit do konce volebního období 2013–2017 devět zákonů, které mají podle iniciativy „zlepšit fungování státních institucí a politických stran“.

Související

Soud, ilustrační foto

Protikorupční organizace nesouhlasí s anonymizací rozpisů soudů

Protikorupční organizace nesouhlasí s anonymizováním přehledů soudních jednání a odmítají, že by to byl nutný krok kvůli ochraně osobních údajů. Podle Rekonstrukce státu a Otevřené společnosti jde o neoprávněné porušení práva na informace. Nadační fond proti korupci na dotaz ČTK uvedl, že tajení účastníků řízení v databázi soudu je neodůvodněným snižováním transparentnosti justiční činnosti.
ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví má získat nebývalé pravomoci. Novela zákona je terčem kritiky

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví centralizuje krajské hygienické stanice (KHS) pod Státní hygienickou službu. Bude moci například zavřít školy, obchody či zakázat akce podobně, jako jsou zakázané v současné době díky nouzovému stavu a nařízením vlády. Nově by měla mít možnost vyžádat si od mobilních operátorů lokalizační data o nakaženém až tři týdny zpět.

Více souvisejících

Rekonstrukce státu Jan Farský Hnutí ANO Vláda ČR Andrej Babiš KSČM

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 45 minutami

Noční klid

RECENZE: Plíživá paranoia a kolaps společnosti. Noční klid zpřítomňuje úzkost

Takřka měsíc před začátkem festivalu v Karlových Varech se do českých kin dostává druhý celovečerní film režiséra Michala Hogenauera, jehož intimní debut Tiché doteky ve Varech odpremiéroval před pěti lety. Jeho novinka Noční klid pokračuje v suverénní režii, komorním pojetí a rozplétání celospolečenských problémů na pozadí individuálních osudů.

před 1 hodinou

Radoslaw Sikorski

Polsko omezí pohyb ruských diplomatů. Moskva mluví o rusofobii

Polsko omezí ruským diplomatům pohyb na svém území, uvedl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Varšava tak podle jeho slov reaguje na zapojení Ruska do hybridní války proti Evropské unii. Moskva reagovala slovy, že jde o další projev rusofobie, která údajně panuje v Polsku. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Michal Koudelka

Koudelka ve Sněmovně ozřejmil, o co šlo proruské platformě Voice of Europe

Jedním z cílů lidí kolem sankcionované platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř EU, řekl ředitel BIS Michal Koudelka v pondělí na konferenci v Poslanecké sněmovně. Koudelka ocenil tvrdou a nekompromisní reakci vlády, která platformu a její představitele zařadila na konci března na národní sankční seznam. 

před 7 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 7 hodinami

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 8 hodinami

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Feri odpočítává poslední hodiny na svobodě. Do vězení musí nastoupit do zítra

Exposlanec Dominik Feri má nejpozději v úterý nastoupit do vězení v Teplicích. Bývalému politikovi byla minulý týden doručena výzva k nástupu do výkonu trestu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy