Kauza trafik: Post mi nabídl Kalousek až po rezignaci, vypověděl exministr Fuksa

Praha - U soudu v kauze "trafik" dnes jako svědek vypovídal exministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Odmítl tvrzení, že mu někdejší premiér Petr Nečas (ODS) nabídl místo v Českém Aeroholdingu výměnou za složení poslaneckého mandátu.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu Nečasova kabinetu, čelí obvinění také Nečasova současná žena Jana (dříve Nagyová) a bývalý Fuksův náměstek Roman Boček. Oba podle obžaloby Nečase v roce 2012 navedli k podplacení "rebelů" Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra. Vláda s prosazením balíčku spojila hlasování o důvěře.

Fuksa dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 popřel, že by ho k rezignaci na funkci poslance vedlo cokoliv jiného než jeho zásadní nesouhlas se zvýšením DPH. "Kdybych balíček podpořil, ztratím veškerou důvěru, kterou jsem za ta léta u voličů budoval. Nepodpořit balíček a zachovat si čest a důstojnost znamenalo, že bych jako letitý a pravověrný ódéesák shodil tuto vládu," uvedl. Ocitl se tak prý ve slepé uličce, kdy jediným možným řešením byla právě rezignace. "Připadalo mi to jako nejférovější rozhodnutí jak vůči ODS a premiérovi, tak i vůči mým podporovatelům," vysvětlil.

Po složení mandátu ho prý sám oslovil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, v jehož gesci bylo obsazení uvolněné pozice v Českém Aeroholdingu. Na dotaz soudkyně dnes Fuksa upřesnil, že mu ministr neříkal, čí nápad tato nabídka byla, ani se prý nezmínil, že by o ní jednal s Nečasem.

Státní zástupce Rostislav Bajger se ptal na význam textových zpráv, které si Fuksa v době po rezignaci vyměnil s Tluchořem. Kolega mu napsal "zavolej Kaldovi", na což mu Fuksa odpověděl "s Kaldou jsem mluvil, je OK". Fuksa to vysvětlil tak, že na ministrovu nabídku nekývl hned a odjel na rodinnou dovolenou, takže Kalousek byl do jisté míry nervózní, protože do funkce potřeboval rychle někoho najít.

Související

Petr Nečas

Kauza údajných trafik: Nečas a jeho manželka byli zproštěni viny

Soud dnes zprostil viny z podplácení bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, a to v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
Petr Nečas

Trapas u soudu: V kauze poslaneckých trafik dorazil pouze jeden z 10 svědků

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský, lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se omluvili z dnešního jednání pražského obvodního soudu, kde měli vystupovat jako svědci v kauze tzv. trafik pro poslance ODS a krácení daní u luxusních darů. Z deseti svědků dnes přišel jen někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin, který odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar.

Více souvisejících

Ivan Fuksa Petr Nečas Miroslav Kalousek soudy ODS Petr Tluchoř Český Aeroholding

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy