Kubišová, Rottrová, Vondráčková či Váňa. Koho budou volit české celebrity?

Praha - Umělci a známé osobnosti upozorňují občany, jak důležité je odevzdat v blížících se volbách svůj hlas. Celá řada celebrit také veřejně deklaruje podporu celým stranám nebo jednotlivým politikům. Víte třeba koho bude volit Marta Kubišová Věra Pospíšilové nebo Josef Váňa?

V těchto rozhodujících parlamentních volbách je důležité podpořit všechny politické síly, které stojí na straně Evropy a neuhnou,“ vzkazuje Čechům slovenská politička a herečka Magda Vašáryová, která podpořila TOP 09.

Přidala se tak k českým herečkám Báře Štěpánové nebo Tereze Brodské. Obě dvě také vystoupily a nahrály videa na podporu TOP 09. „Jsem člověk poměrně konzervativní. Jsem člověk, který si váží svobody a demokracie, kterou jsme získali po roce 1989. A právě proto je mi blízký program TOP 09, která prosazuje svoje hodnoty a názory dlouhodobě, a stejné hodnoty a názory uznávám i já,“ vysvětluje na videu Brodská.

„Já jsem si uvědomila, že když se teď s Karlem občas někde potkám, a vlastně se říká: už přijde, už přijde. Tak se najednou, když se Karel objeví, tak lidi, neříkám, že všichni, vstanou. Prostě ten Karel má něco, co se nedá naučit, má přirozenou autoritu, kterou nemá z titulu své funkce, ale má ji z titulu své silné osobnosti. On prostě ve mně budí respekt a úctu,“ uvedla na účet českého předsedy TOP 09 Štěpánová.

Zpěvačka Marta Kubišová pak otevřeně podpořila současného lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. „Mladým říkám, ať se nenechají médii úplně zbláznit. Každý má přece vlastní úsudek,“ říká na videu, které zveřejnil na sociálních sítích právě Herman.

Už dříve na podobných videích Hermana podpořili například režisér Václav Marhoul, herec Jan Potměšil, houslista Jiří Pavlica, operní pěvkyně Dagmar Pecková nebo filosof Jan Sokol.

Celou řadu příznivců mezi známými osobnostmi má také třeba hnutí ANO. Podle seznamu podporovatelů na webu strany se nachází například žokej Josef Váňa, zpěvák a herec Jakub Prachař, diskařka a olympionička Věra Pospíšilová, zpěvačka Marie Rottrová, atletka Šárka Kašpárková, nebo herečka Veronika Žilková.

Koho bude volit Helena Vondráčková? Zpěvačka to sice veřejně neřekla, její manžel Martin Michal však nedávno po kauze kvůli zrušenému koncertu uvedl, že to zcela jistě nebude TOP 09. „Je třeba odsoudit stav, že za peníze si lhář může koupit spravedlnost a politickou prostituci pánů Kalouska a Feriho, které paní Vondráčková skutečně z etických důvodů volit nebude,“ uvedl na sociálních sítích Michal.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 politické strany Daniel Herman Magda Vášáryová Marta Kubišová Josef Váňa Helena Vondráčková KDU - ČSL Hnutí ANO top 09

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 2 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě

Nadcházející nocí z pátku na sobotu skončí chladná dubnová epizoda. Platí pro ni výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrazem ve vegetačním období, která se týká západu republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy