ROZHOVOR | Babiš je v obtížné situace. Může si za to ale sám, říká pro EZ politolog. Komu by prospěly předčasné volby?

ROZHOVOR - Slova Miloše Zemana o vládě bez důvěry jen dále demonstrují nadstandardní vztahy, které s Andrejem Babišem. Pokud by k tomu opravdu došlo, rozhodně by to nepomohlo už tak špatnému obrazu politiky v ČR a politické kultuře obecně, varuje v rozhovoru pro EuroZpávy.cz politolog z Marasykovy univerzity v Brně Otto Eibl.

Vzdal se Andrej Babiš definitivně představy nalezení koaličního partnera či partnerů a sestavení většinové vlády?

Andrej Babiš si je dobře vědomý limitů, na které při vyjednávání narazil. Současně je pragmatik a opakovaně se nechal slyšet, že nemá rád příliš dlouhé vyjednávání. Namísto toho, aby v obtížných jednáních o různých variantách vyjednával, vyrazil opět za voliči.

Dlužno dodat, že do obtížné situace se dostal on a jeho hnutí vlastním přičiněním. Po většinu minulého volebního období a v kampani pak o to více bojoval proti „tradičním stranám“, které teď potřebuje. Pro mnohé strany pak bylo už před volbami nevládnutí s ANO či Andrejem Babišem otázkou principu, ze kterého se jen těžko slevuje. Navíc jen málokdo by chtěl vládnout s trestně stíhaným člověkem.

Babiš se pokouší oslovovat odborníky, jak se ale zdá, zatím se mu příliš nedaří. V médiích se objevila jména známých osobností, které už post ministra odmítly. Tito lidé přitom poukazovali na pracovní vytížení nebo soukromý život. Nejde ale spíše o tom, že s Babišem prostě jen nechtějí mít nic společného?

Odborníci nemají důvod takové nabídky přijímat. Stále by šlo o menšinovou vládu Andreje Babiše, kde by do počtu byli odborníci, kteří by dávali takové vládě nádech apolitična (to je mj. něco, co český volič má celkem rád). Nedokážu říct, co přesně za odmítáním stojí, ale bude to jistě kombinace více věcí. A odmítnutí z rodinných / časových důvodů je jemnější než odmítnutí z důvodu osobních antipatií (ať už čistě subjektivních či založených na objektivních zkušenostech).

Prezident Miloš Zeman už se nechal slyšet, že by Babišova vláda mohla bez důvěry vládnout celé čtyři roky. Umíte si něco takového představit? Stalo se někde ve světe už něco takového?

Umím si představit spoustu věcí. Prezident Zeman už v minulosti ukázal, že s ústavními zvyklostmi pracuje velice volně. Nicméně vláda bez důvěry na čtyři roky by ale byla skutečně bezprecedentní a vůbec by nepomohla už tak špatnému obrazu politiky v ČR a politické kultuře obecně. Nejsem si vědomý, že se něco takového v zahraničí stalo, standardní jsou dlouhá vyjednávání o podobě vládních koalic.

Zeman pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády. V té souvislosti se mluví o tom, že když byl před čtyřmi roky pověřen Bohuslav Sobotka, musel doložit 101 podpisů poslanců ochotných jeho vládu podpořit. Po předsedovi hnutí ANO ale nic takového hlava státu nechce. Čím si to vysvětlujete?

Miloš Zeman své důvody uvedl, má na to samozřejmě právo. Nicméně jen dále demonstruje nadstandardní vztahy, které s Andrejem Babišem má. A porušuje vlastní slova z roku 2013, kdy explicitně zdůrazňoval, že by prezident neměl vycházet ze svých sympatií, ale z toho, že budoucí premiér má podporu 101 poslanců. Svou roli ale hrají i blížící se prezidentské volby.

Andrej Babiš stále věří, že se svou vládnou získá důvěru či toleranci hned na první pokus. Je něco takového podle vás reálné?

Reálné to samozřejmě být může. Záleží, jak se k Babišově vládě postaví jednotlivé strany, resp. jednotliví poslanci.

Pravicové strany se pokoušejí Babišovu moc při sestavování vlády omezit. TOP 09 přišla s nápadem zablokovat volbu předsedy nové Poslanecké sněmovny, ODS zase chce, aby byl na tento post zvolen Petr Fiala. Jak se na takové snahy díváte? Mají nějakou šanci na úspěch?

Podle dosavadního průběhu vyjednávání to pro jejich návrhy úplně dobře nevypadá. Zablokování sněmovny by jistě byla cesta, bojím se ale, že by to vedlo opět k dalšímu odklonu občanů od politiky. Nebo by opět narostly antipatie vůči „tradičním stranám“, které by v daný moment – pokud by takový krok dostatečně nevysvětlily – vypadaly, že pouze škodí České republice.

Post předsedy PS je důležitý zejména proto, že po dvou neúspěšných pokusech navrhuje předsedu vlády. Tzn. že by šanci dostal někdo jiný než Andrej Babiš či někdo z jeho okolí.

Obě snahy jsou ale legitimní součástí politického boje a obě dávají z mnoha důvodů smysl.

S ohledem na to všechno, je reálné, že budeme mít nějakou vládu do Vánoc? Spekuluje se o tom, že vzhledem k prezidentské volbě by se Miloši Zemanovi hodilo, aby k tomu došlo co nejpozději...

Nevím.

Předčasné volby nechce – alespoň podle mediálních vyjádření – žádná ze stran a ani sám prezident. Pokud by k tomu ale přece jen došlo, dá se říci, komu by mohly prospět a komu naopak zlomit vaz?

Ano, předčasné volby by mohly být chápány jako výraz neschopnosti se domluvit, přijít s funkčním řešením. Těžko odhadovat, komu by to prospělo či nikoliv. Zatím to ale vypadá, že by mohlo ještě více posílit hnutí ANO, neboť jsou to – alespoň podle vyjádření jejích představitelů – ostatní strany, které se nechtějí domlouvat a vše blokují. Navíc Andrej Babiš už skutečně zahájil další fázi kampaně a vyrazil za voliči.

Děkujeme za rozhovor. 

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Otto Eibl (politolog) Andrej Babiš Vláda ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

Tragická nehoda na Třebíčsku: Auto vyjelo mimo silnici, žena zemřela

Tragická dopravní nehoda se ve čtvrtek odpoledne stala v Čáslavicích na Třebíčsku. Auto vyjelo mimo silnici, kde srazilo trojici osob. Dospělá žena střet nepřežila, zraněné děti skončily v péči lékařů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy