Zeman zaskočil Svobodné, prý se chová zvláštně. Strana ho ve volbách podpořit nechce

Praha - Do prezidentských voleb zbývá měsíc a politické strany, které nenasadily vlastní kandidáty, teď zvažují, zda někomu vyjádří podporu. Nejinak je tomu u Svobodných, kteří letos utržili debakl v parlamentních volbách. Strana získala jen 79 229 hlasů tedy asi 1,56 procenta.

Republikový výbor Svobodných se na svém jednání zabýval nadcházející prezidentskou volbou. „Republikový výbor schválil usnesení: Svobodní vyjadřují údiv nad vznikající aliancí SPD s eurofederalistou Milošem Zemanem,“ informovala strana v oficiálním prohlášení.

Poukázala také na zvláštní vztahy mezi Zemanem a hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „SPD se sama označuje za euroskeptickou stranu. Je tedy zvláštní, že si padá do náruče s člověkem, který se označuje za eurofederalistu, otevřeně podporuje rychlé přijetí eura a vyvěsil jako první prezident v historii nad Pražský hrad vlajku EU,“ řekl místopředseda Svobodných a europoslanec Jiří Payne. Narážel tak na fakt, že prezident o víkendu vystoupil na sněmu SPD s projevem.

Sami Svobodní v prezidentské volbě svého kandidáta nepostavili. „Rozhodli se však jednat o možné podpoře s Mirkem Topolánkem, Jiřím Hynkem a Petrem Hannigem,“ dodala strana.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů Miloš Zeman prezidentské volby 2018 Mirek Topolánek Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Petr Hannig Jiří Payne

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 52 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy