Češi zase musí být něco extra? Jen u nás musí obrečet, že pracují 24 hodin! U Jílkové se řešilo ožehavé téma

Praha - V diskuzním pořadu Michaely Jílkové Máte slovo debatovali hosté o povinnosti zavírat obchody o sedmi státních svátcích. Svůj názor přišli obhajovat Alexandra Udženija (ODS), Jiří Mihola (KDU-ČSL), viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková a předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

Jako první dostala slovo Alexandra Udženija: "Zákon omezuje lidi. Proč jenom sedm svátků, proč ne všechny? Je v tom akorát zmatek. My jsme proti. Dali jsme návrh na zrušení zákona," řekla na úvod místopředsedkyně ODS.

"My bychom byli rádi, kdyby prošlo všech třináct dnů. Spíše by mě zajímalo, proč nejste rychlí třeba při tvorbě sociálních zákonů?" ptá se Udženiji Renáta Burianová, předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu. Debata se stočila k magickému číslu 200, které určuje hranici metrů čtverečních, kdy je obchod ze zákona zavřený. "Proč zrovna obchody nad 200 metrů? Tomu já také nerozumím, je to diskriminační," reagovala Irena Bartoňová z Hospodářské komory ČR.

Jiří Mihola (KDU-ČSL) se postavil na stranu rodin: "Fandím prodavačkám. Je dobře, že jsou doma s dětmi," reagoval tak na kritiku z řad diváků, kdy si prodavačka postěžovala, že je ráda doma, protože si konečně odpočine. Poté se však vrátil ke stanovené hranici dvou set metrů čtverečních: "Například Velká Británie má 280 metrů hranici. Každá země to má jinak nastavené," vysvětlil Mihola a dodal: "Pojďme ale diskutovat o té hranici. Německo a Rakousko třeba hranici nemají a jsou tam v pohodě. Jsem rád, že členka ODS je ochotná diskutovat o zákonu," řekl na adresu místopředsedkyně občanských demokratů.

Renáta Burianová se zase tvrdě ohradila vůči námitce, že podniky musí propouštět zaměstnance nebo jim snižovat mzdy. Reagovala tím na poznámku jednoho z podnikatelů, že to jsou možné nástroje, jak kompenzovat ztráty o státních svátcích, když musí mít zavřeno a stejně za tyto dny platit nájem.

K tomu se vyjádřil i Jiří Mihola: "Jen u nás se to musí obrečet. My jsme taková rarita. Nikde není indicie, že by to nějaké podnikatele položilo," oponoval podnikateli.

Poté v publiku vystoupil jeden pedagogický pracovník, který řekl, že rodina trpí, jestliže není pospolu. Připomněl, že některé prodavačky pracují desítky hodin pod umělým osvětlením. Zdůraznil, že matky mají zůstat doma a vychovávat děti. Udženija však kontrovala: "A co ostatní zaměstnanci? Co třeba pracovníci na letišti? Co zaměstnanci v České televizi? Ty taky musí pracovat dvacet čtyři hodin," řekla rázně členka ODS. 

Renáta Burianová se divila, že pravice vůbec nevidí, že o státních svátcích má zavřené obchody vícero zemí: "Všechny země kolem nás to mají. Nad tím se nepozastavujete? Přiblížili jsme se evropským zemím, zlepšili jsme pracovní podmínky, zaměstnavatelé s tím nemají problém," hájila zákon za odborářka.

"Já nechci řešit jaké je to venku. Omezuje to zkrátka svobodu podnikání, svobodu volby," oponovala Bartoňová z Hospodářské komory ČR. Udženija s ní souhlasila a dodala, že zákon na zrušení zákazu prodeje o státních svátcích už byl předložen: "Na jeho podporu máme hlasy ODS, TOP 09, hnutí ANO se také vyjádřilo a SPD," dodala na závěr poslankyně.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Michaela Jílková státní svátek Obchody Česká televize

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy