Kolik mají prezidentští kandidáti na svých transparentních účtech?

Praha - Do prezidentských voleb zbývá ani ne měsíc. Kampaň pomalu finišuje. Kandidáti v boji o Pražský hrad využívají finančních prostředků. Buďto svých, nebo od dárců. Vše mají na transparentních účtech i se vzkazy podporovatelů či z druhého tábora.

Jediný Michal Horáček si kampaň platí sám, což také dopředu avizoval. Díky svému majetku tak není závislý na podpoře fanoušků či mecenášů, kteří by ho rádi viděli na Hradě. Textař a antropolog si posílá peníze na transparentní účet ve Fio bance, kde mají účet zřízen i někteří další kandidáti. K dnešnímu dni má Horáček na zmíněném kontu téměř 1 400 000,- Kč.

Značným obnosem disponuje i Jiří Drahoš, jenž má k dnešnímu dni na účtě více jak deset miliónů korun. Přispívají mu podnikatelé, přátelé i běžní občané, kteří mnohdy neposílají závratné sumy, spíše symbolické, ale zato se vzkazy. "Děkuji za ochotu jít do souboje s M. Zemanem a za práci pro tuto zemi. Držím Vám i nám palce," píše jeden z dárců, který přispěl částkou 700,- Kč. Najdou se i tací, kteří posílají i jeden či čtyři halíře. 

Stejně tomu tak je i u Miloše Zemana. Jeho transparentní účet se kvůli vzkazům stal terčem vtipů, že si účet žije vlastním životem. Není den, kdy by současné hlavě státu nikdo nepřispěl, byť pouhý jeden halíř. "Na jednosměrnou letenku do Ruska," píše jeden donátor. Nicméně prezident Zeman nasbíral dohromady téměř půl miliónu korun.

Podobně je na tom i Vratislav Kulhánek, který kandiduje za ODA. Díky předsedovi strany Pavlu Sehnalovi, který mu poslal na účet 5,5 miliónu, se nemusel o nic starat. Nyní má k dispozici lehce přes 300 000,- Kč. I zde se ale našel dobrovolník, který mu přispěl jedním halířem několikrát za sebou.

Zájmu se dočkal i účet Marka Hilšera, na který jsou posílány částky většinou v rozmezí od pár stovek po tisíce od lidí, kteří mu fandí. Jak tomu ale bylo u předchůdců, tak i tady se najdou jednici, kteří utratili několik haléřů na jeho podporu a inzerují své telefonní číslo, kvůli koupi třeba flexi passů, stravenek apod. I tak má Hilšer na účtu solidních 400 000,- Kč. 

Kandidát Realistů Jiří Hynek se moc vzkazů od dárců nedočkal, nicméně peníze mu na účet přistávají. K dnešnímu dni má zůstatek více jak 200 000,- Kč. 

Pavel Fischer si otevřel účet z kraje října, ale za dva měsíce dokázal nashromáždit více jak 1 300 000,- Kč. "Jste osobnost, které si může každý opravdu vážit. Ať je Váš hlas slyšet bez ohledu na volby! Držíme palce!" píše podporovatel, který poslal kandidátovi dva tisíce korun.

Přes tři a půl miliónu dokázal za měsíc od podání kandidatury a zřízení účtu posbírat Mirek Topolánek. Tomu přispěl i bývalý ministr vnitra z ODS Ivan Langer, jenž mu poslal 50 000,-Kč. "Mirek na Hrad! Dejte to - kvůli nám všem! Lenka," vzkazuje podporovatelka s dvoutisícovým příhozem. 

Zpěvák a kandidát za Rozumné Petr Hannig má na svém transparentním účtu nejméně. K 15. prosinci má zůstatek tři a půl tisíce korun. Kromě halířových příspěvků si vysloužil i nejvyšší příspěvek, který dostal. "Jste slušný člověk, a proto nemáte v této volbě šanci. Škoda," myslí si fanynka, která poslala Hannigovi 2 500,- Kč. 

Dle Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí musí všichni kandidáti na svých účtech zveřejnit do půlnoci 8. ledna všechny transakce, které šly na kampaň. V případě nesplnění podmínek hrozí uchazečům o prezidenta republiky až statisícové pokuty.

Související

ministerstvo školství

NKÚ prověřil účetnictví ministerstva školství, našel jen drobná pochybení

V účetnictví ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) za loňský rok nebyly žádné významné nedostatky, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Drobná pochybení podle něj ministerstvo odstranilo ještě před sestavením účetní závěrky. Výhrady kontroloři neměli ani k údajům, které resort školství předkládal pro hodnocení plnění státního rozpočtu.
ministerstva

Chyby v účetní závěrce MMR za rok 2018 přesáhly pět miliard, zjistil NKÚ

Chyby v účetní závěrce ministerstva pro místní rozvoj (MMR) za rok 2018 přesáhly pět miliard korun. Nedostatky měl úřad i v hospodaření s majetkem státu. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle MMR označila komise NKÚ výkazové údaje převážně za pozitivní a bez významných nedostatků. Vybrané nedostatky ze strany NKÚ jsou podle ministerstva neopodstatněně zdůrazňované.

Více souvisejících

účetnictví prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň Jiří Drahoš Miloš Zeman Michal Horáček Mirek Topolánek Petr Hannig Vratislav Kulhánek Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Marek Hilšer Pavel Fischer Pražský Hrad Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy