Remek končí v čele české ambasády v Rusku

Praha - Český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek po čtyřech letech opustí svůj post na české ambasádě v Moskvě.

Jméno nástupce osmašedesátiletého Remka zatím není veřejně známé. Týdeník Respekt však v srpnu uvedl, že prvního československého kosmonauta vystřídá kariérní diplomat Vítězslav Pivoňka.

Ministerstvo zahraničí ČTK již dříve sdělilo, že Remek v úřadu končí po uplynutí doby, která je pro působení velvyslanců standardní. Čtyřleté funkční období není v české diplomacii závaznou normou, ale zpravidla se dodržuje. Někteří čeští ambasadoři však toto období výrazně překročili. Například Pavel Vošahlík je velvyslancem ve Vatikánu od roku 2008 a v čele ambasády v Damašku je od od roku 2010 Eva Filipi.

Podle informací Respektu bude českou ambasádu v Moskvě po Remkovi řídit Pivoňka, který je od roku 2014 českým velvyslancem v Ázerbajdžánu. Ministerstvo zahraničí jméno nového velvyslance nepotvrdilo. Resort informace o obměnách na postech ambasadorů s ohledem na diplomatické zvyklosti nekomentuje do chvíle, kdy je nástup dotyčného oficiálně potvrzen hostitelskou zemí.

Obsazení některých velvyslaneckých míst označil při převzetí úřadu za jednu ze svých priorit nový ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Kromě destinací, kde se o výměně ambasadorů hovoří již delší dobu, jako je třeba Vatikán, chybí šéf zastoupení ve Švýcarsku nebo Rakousku.

Související

Jiřina Bohdalová

Řád Bílého lva měli letos obdržet Bohdalová a Remek

Prezident Miloš Zeman se rozhodl udělit herečce Jiřině Bohdalové Řád bílého lva, uvádí dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Nejvyšší státní ocenění má obdržet také první československý kosmonaut Vladimír Remek. Deník to uvedl s odvoláním na seznam navržených kandidátů, který získal.
Remek, Vladimír

Piloti vzpomínali na armádní stíhací pluk v Plané, dorazil i Remek

Historii 1. stíhacího leteckého pluku Zvolenského, který téměř 50 let patřil mezi základní složky československé armády, si dnes připomněli jeho bývalí členové na letišti v Plané u Českých Budějovic. Mezi nimi byli například velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek nebo kosmonaut Vladimír Remek. Zvolenský letecký pluk vznikl před 75 lety a mimo jiné zasáhl i do bojů druhé světové války.

Více souvisejících

Vladimír Remek ambasády Moskva

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy