OLAF na něco přišel? Kvůli Čapímu hnízdu to začíná vřít, ostré komentáře létají z všech stran

Praha - Kolem zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o Čapím hnízdě je pořádně dusno. Především zástupci pravice kritizují postup úřadů, které nechtějí závěry ze zprávy zveřejnit. Podle prezidentského kandidáta Pavla Fischera je čas, aby začal Andrej Babiš skládat účty.

„Je nepřijatelné, aby se premiér odmítl seznámit se zprávou OLAF, která se týká jeho vlastního majetku. Pobuřuje mě, když @AndrejBabis mluví o mafii a zpochybňuje oficiální zprávu vyšetřujícího úřadu EU. Za OLAF totiž zaplatíme všichni. Je nejvyšší čas, aby nám AB skládal účty!“ rozohnil se bývalý diplomat a prezidentský kandidát Pavel Fischer.

„Soudím, že zveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu není pro některé strany žádoucí až do hlasování o vydání Babiše k trestnímu stíhání. SPD a KSČM už dostaly od ANO politicky slušně zaplaceno za to, že vydání zmaří a OLAF by mohl, zdá se, jejich slovní ekvilibristiku zkomplikovat,“ rýpnul si politolog Jiří Pehe.

Babiš už oznámil, že si Agrofert kvůli zprávě OLAF stěžuje u evropského soudu. „Žaloba na OLAF? Vzpomněl jsem si na slovenský song Psi sa brania útokom“ napsal na twitteru místopředseda TOP 09 Michal Kučera.

„Nikdo zprávu OLAF neviděl, ale paní náměstkyně již ji čile komentuje… A Andrej Babiš jen tak mimochodem prozradil, ze Agrofert podal k Evropskému soudu žalobu na vyšetřování? Nevěřím jim ani slovo,“ naštval se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Nelíbí se mu ani stanovisko státního zastupitelství, které doporučilo ministerstvu financí zprávu nezveřejnit. „Plně chápu, že zpráva OLAF může obsahovat některé citlivé informace. Co ale nechápu, proč nejde zveřejnit, proč se nemůže zveřejnit závěr, zda došlo nebo nedošlo k porušení předpisů EU. Ty tajnosti kolem zprávy jsou hodně zbytečné,“ dodal.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že zprávu četl. „Zpráva OLAF jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin a úřad doporučuje Evr. komisi 100% korekce. Přeloženo - byl to podvod. EU ať to neplatí a členský stát ať to trestně stíhá,“ uvedl na twitteru.

Jeho slova nepřímo potvrdil i europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. „Zdá se mi docela jasné, že OLAF 'na něco přišel'. Napsat, že 'všechno je v pořádku' na skoro 50ti stranách textu obohaceném o tisíc stran příloh by bylo krajně neobvyklé, a to dokonce i pro unijní instituci,“ tvrdí poslanec Evropského parlamentu.

„Chápu, že Městské státní zastupitelství ctí zásady trestního řízení a nechce, aby na každém rohu visela celá zpráva OLAFu. Přesto si myslím, že by veřejnost měla vědět, k jakému závěru OLAF došel. Ministerstvo financí to mělo sdělit už minulý týden, když zprávu jako první dostalo.“ tvrdí předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Na základě vyjádření státního zástupce ohledně Čapího hnízda a zprávy OLAF se problém pro celou ČR jen zhoršuje. Vyzývám premiéra Andrej Babiš, aby sám požádal o vydání do rukou spravedlnosti ještě před hlasováním o důvěře vládě. Apeluji také na všechny poslance napříč politickým spektrem, aby posoudili vážnost situace a hlasovali pro vydání pana Babiše a Faltýnka, a to právě před hlasováním o důvěře vládě. Není možné, aby se premiér této země schoval na 4 roky za imunitu!" uvedla v prohlášení místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Takže po snaze znevěrohodnit české policisty a státní zástupce následuje snaha znevěrohodnit evropský OLAF. To nás to Čapí hnízdo vychází pěkně draho. A bude hůř,“ povzdech si předseda Poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Nezveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu bylo nezákonné, uvedl soud

Rozhodnutí ministerstva financí neposkytnout žadatelům zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotační kauze Čapí hnízdo bylo nezákonné. Dnes to uvedl Městský soud v Praze. Pravomocně tak vyhověl správní žalobě organizace Kverulant. V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

OLAF uzavřel podvody s dotacemi na Slovensku. Navázali jsme na Kuciakovu práci, říká Zdechovský

Evropský úřad pro Odhalování podvodů (OLAF) uzavřel tři případy týkajících se přímých plateb v zemědělství. Vyšetřování ohledně zneužívání dotací inicioval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský společně se slovenským kolegou Ivanem Štefancem (KDH EPP). Navázali tak na práci investigativního novináře Jána Kuciaka, který byl v únoru 2018 zavražděn. „Vyšetřování potvrdilo, že na Slovensku není dostatečná kontrola u případů, kdy o dotaci na stejný pozemek zažádá velký holding a malý zemědělec, kterému skutečně patří. Také v České republice se prověřují dotace spojené s velkými firmami,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Více souvisejících

OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Andrej Babiš Čapí hnízdo Jan Farský Aleksandra Udženija Jiří Pospíšil Luděk Niedermayer Miroslav Kalousek Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Jiří Pehe Pavel Fischer

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy