Faltýnkův syn Jiří se stal zastupitelem Brna, nahradil ministra Plagu

Brno - Jiří Faltýnek (ANO), syn místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, dnes složil slib zastupitele Brna. Nahradil Roberta Plagu, který byl na kandidátce ANO v Brně v komunálních volbách v roce 2014. Mandát získal, ale vzdal se ho letos v lednu, protože se loni v prosinci stal ministrem školství.

Faltýnek mladší kandidoval také, ale do zastupitelstva se těsně nedostal a dosud byl náhradníkem. Plaga v minulosti zastával funkci náměstka ministerstva školství pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu.

O mandátu pro Faltýnka se mluvilo už před dvěma lety, kdy hnutí vyloučilo tehdejšího radního Tomáše Kratochvíla kvůli nespokojenosti s jeho prací. Kratochvíl sice rezignoval na funkci radního, ale mandátu, který by získal Faltýnek, se odmítl vzdát. Později skončil Kratochvíl u soudu, kde dostal podmíněný trest za krácení daní u své nábytkářské firmy Toka. Takzvaná podmínka jej však nenutí mandát složit.

Jiří Faltýnek je ekonom. Do loňského listopadu působil v brněnské firmě Kreston A&CE, nyní oceňuje podniky jako OSVČ. Dříve byl i v představenstvu brněnských tepláren, nyní působí v dozorčí radě. "Získání mandátů beru pragmaticky. Byl jsem jako první pod čarou a je to jen na pár měsíců. Budu se držet volebního programu hnutí ANO," řekl ČTK Faltýnek s ohledem na komunální volby letos na podzim.

Mandátu zastupitele Brna se vzdal i poslanec Stanislav Juránek z KDU-ČSL. Mandát získal jeho kolega Jakub Hruška, předsedu výboru budou volit zastupitelé. Juránek byl prvním jihomoravským hejtmanem a vládl dvě volební období. Poté se stal senátorem, předloni však senátorský post neobhájil. Díky preferenčním hlasům se dostal z nevolitelné pozice do zastupitelstva Brna, kde později získal funkci předsedy finančního výboru. Složením mandátu o ni přišel. V krajském zastupitelstvu nadále zůstává.

Související

Vokřál, Petr

12 zastupitelů za ANO vytvořilo v Brně nezávislý klub, v čele je Vokřál

Celkem 12 z 18 zastupitelů zvolených za hnutí ANO do brněnského zastupitelstva vytvořilo samostatný klub nezávislých zastupitelů. ČTK to dnes na jednání zastupitelstva řekl bývalý místopředseda hnutí ANO a exprimátor Brna Petr Vokřál, který z hnutí letos odešel kvůli sporům v brněnské organizaci. Posléze hnutí brněnskou organizaci zrušilo a nyní buňku vytvoří znovu.
Ilustrační foto

Faltýnek mladší do konce roku pozastavuje členství v ANO

Jiří Faltýnek, syn místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, požádá o pozastavení členství v hnutí na období do konce letošního roku. Faltýnek to dnes napsal ČTK. Zdůvodnil to tím, že se "chce zkoncentrovat po masivní mediální masáži." Média například psala o tom, že ho policisté podezřívají z korupce.

Více souvisejících

Jiří Faltýnek (ANO) Brno zastupitelstvo Hnutí ANO Robert Plaga

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy