Oficiální nahrávka státní hymny? Sportovci i ministerstvo řeší její délku

Praha - Český olympijský výbor (ČOV) navrhuje, aby se prodloužila nahrávka státní hymny. Možnou podobou hymny, jejíž uvádění dnes není v podstatě legislativně ošetřeno, se zabývá i ministerstvo kultury.

Předseda ČOV Jiří Kejval objednal u skladatele Miloše Boka novou variantu hymny loni. Vznikly čtyři verze, které nahrál Symfonický orchestr FOK a Kühnův smíšený sbor. Bokova podoba hymny ještě není známa, ČOV ji chce představit příští týden.

Výbor se úvahami o nové podobě hymny zabýval přes rok. Vycházel mimo jiné z toho, že délka hymny pro ceremoniální účely trvá 45 sekund a třeba pro vyhlašování vítězů na olympiádě by i vzhledem k délce skladeb dalších zemí byla lepší délka přibližně 80 sekund. Proto se ČOV rozhodl i v souvislosti s letošním 100. výročím vzniku Československa vyvolat diskusi o tom, jestli by hymna třeba neměla mít dvě sloky.

Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd připomněl, že neexistuje zákon ani vyhláška, které by určovaly, jak se má hymna hrát. V zákoně o státních symbolech je pouze uvedeno znění "zkrácené" československé hymny. Podle Šmída by se měl český zákon novelizovat a upravit. Kromě celospolečenské debaty o hymně chce uspořádat odborné grémium, kde by oslovil skladatele, muzikology nebo odborníky z Českého muzea hudby, aby posoudili podoby hymny z hlediska hudebního. "Mohla by z toho vzejít nějaká třeba doporučení, jak ji hrát při různých příležitostech," řekl ČTK. Grémium by se mělo sejít zhruba do měsíce.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta dnes ČTK sdělil, že s nápadem na prodloužení hymny pro ceremoniální účely přišel už jako místopředseda ČOV před několika lety. Prodlouženou hymnu podle něj unie hraje již dva měsíce v regionech na vyhlášení nejlepších okresních sportovců. "Na prodlouženou hymnu máme od všech účastníků velice pozitivní ohlasy," uvedl.

Nová verze hymny vznikla také před deseti lety, kdy ji u příležitosti 90. výročí vzniku Československa zadal tehdejší premiér Mirek Topolánek. Autory úprav byli Otakar Jeremiáš a Jaroslav Krček, sóla nazpívali Adam Plachetka a Kateřina Kněžínková.

Související

Národná rada Slovenskej republiky

Slovenský parlament prolomil vetu, omezil hymny cizích států

Slovenský parlament dnes prolomil veto prezidenta Andreje Kisky a potvrdil zákon, který omezuje hraní a zpívání hymny cizího státu na Slovensku a který sportovcům při reprezentaci země nařídil upřednostnit na dresech státní znak. Tyto změny prosadili ve sněmovně poslanci nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS). Další koaliční strana Most-Híd, která v zemi zastupuje i početnou maďarskou menšinu, již předložila do sněmovny návrh, který veřejnosti hraní a zpívání hymny cizích zemí umožní.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko zakázalo pouštět hymny cizích států

Slovenský parlament změnou zákona až na výjimky zakázal hraní hymny cizích států. Opatření, které při hlasování ještě minulý týden podpořili i poslanci vládní strany Most-Híd, jež hájí také práva početné maďarské menšiny na Slovensku, vyvolalo v těchto dnech v zemi kritiku. Předseda strany Most-Híd Béla Bugár dnes ohlásil iniciativu k opravě zákona. Maďaři na Slovensku podle médií používají maďarskou hymnu při různých příležitostech včetně náboženských obřadů v kostelech a také při fotbalových utkáních.

Více souvisejících

státní hymna Český olympijský výbor Ministerstvo kultury Ilja Šmíd Hudba

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy