ČR k úderu v Sýrii: Vzkaz za chemické útoky. Češi na Golanech a v Damašku jsou v pořádku

Praha - Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání. Bezpečnost ČR není po útoku USA, Francie a Británie v Sýrii ohrožena, v pořádku jsou i Češi na ambasádě v Damašku a čeští vojáci v misi na Golanských výšinách.

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. 

"Česká republika v minulých dnech ostře odsoudila barbarský útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá a vyzvala k jeho okamžitému a nezávislému vyšetření," uvedlo ministerstvo zahraničí.

"Česká republika vystupovala a vždy bude vystupovat zásadně proti jakémukoliv použití chemických zbraní. Plně podporujeme činnost Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise k Sýrii a mezinárodních mechanismů k vyšetření útoků chemickými zbraněmi, stejně jako přísné potrestání pachatelů," napsala diplomacie v prohlášení.

Česká diplomacie také vyjádřila podporu stanovisku generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Uvedl, že vojenský zásah povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu.

"Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní," uvedl premiér v demisi Andrej Babiš.

Upozornil na to, že česká pozice k užívání chemických zbraní je už 30 let neměnná. "Situace v Sýrii je už dlouho neúnosná, světové mocnosti musí zasednout k jednomu stolu a najít mírové řešení konfliktu," napsal český premiér.

Ministr obrany Martin Stropnický řekl, že americká strana Česko o útoku informovala, neupřesnil, zda se to stalo ještě před zásahem, nebo až v jeho průběhu. Podle informací, které má od USA, byl zásah veden zhruba s dvojnásobnou silou proti loňskému náletu, který Američané vedli v souvislosti s předchozím chemickým útokem v Sýrii. Nyní tak bylo použito kolem 130 raket. Nynější útok by měl být podle informací Stropnického jednorázový.

Ministr připustil, že zásah neměl mandát od RB OSN. "Jak to bylo asi tak možné. Rada bezpečnosti nebyla schopná přijmout žádné rozhodnutí, žádné usnesení k Sýrii už řadu měsíců. Jenom z hlediska kontroly chemického potenciálu šestkrát byl návrh takové rezoluce vetován Ruskou federací. Potom lze mluvit, myslím právem, o legitimitě takového zásahu. Protože je potřeba dát najevo, že někde je nějaká hranice, za kterou není možné jít," řekl Stropnický. "Kdybychom čekali na mandát, budeme pasivními svědky, a to už je skoro spolupachateli něčeho, co jsme viděli tento týden. A to se mi zdá, že je nepřípustné," doplnil.

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) svolala jednání užšího krizového štábu ministerstva obrany. "USA, Velká Británie a Francie daly jasně najevo, ze nelze nijak tolerovat použití chemických zbrani. Byly minimalizovany dopady útoku na civilisty," uvedla ministryně na twitteru k vojenskému zásahu v Sýrii.

"Prověřili jsme bezpečnost našich vojáků na Golanech. Ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí jsme komunikovali i bezpečnost našich občanů na ambasádě v Damašku, já osobně jsem ve spojení s paní velvyslankyní (ČR Evou) Filipi, všichni jsou v pořádku," uvedla ministryně po zasedání krizového štábu.

Útok USA, Británie a Francie označila za odvetu za použití chemických zbraní Sýrií. Zdůraznila, že ČR použití chemických zbraní dlouhodobě odsuzuje. "Jak jsme informováni, cílem tohoto útoku není změna režimu v této zemi, ale čistě odveta za použití chemických zbraní," uvedla. Příslušné složky budou podle ní situaci dál monitorovat. Na sobotních 16:00 je podle tiskové zprávy ministerstva obrany svolán Vojenský výbor NATO, kterého se vedení české armády zúčastní. Ministryně nechala bez odpovědi otázku, jestli byla ČR o útoku informována předem.

Čeští vojáci na Golanských výšinách jsou součástí mise UNDOF, úkolem vojáků pod vlajkou OSN je dohlížet na klid zbraní v zóně separace mezi Izraelem a Sýrií.

Českou velvyslankyní v Damašku je Eva Filipi. Česko tam ambasádu zachovalo jako jediná ze zemí EU. Podle ministerstva zahraničí je činnost českého velvyslanectví i role velvyslankyně Filipi nezastupitelná. Kromě toho, že český úřad zajišťuje konzulární služby pro USA a EU, získává také informace o vývoji v zemi. Podle kritiků ale ČR tím, že se Sýrií udržuje diplomatické styky na nejvyšší úrovni, symbolicky podporuje režim prezidenta Bašára Asada obviňovaný z válečných zločinů.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Česká republika ministerstvo zahraničí Chemické zbraně NATO Karla Šlechtová Andrej Babiš Martin Stropnický

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy