Útok v Sýrii byl jen divadlo? Zaorálek něco naznačil, přidal se i Pecina a Foldyna a je z toho rozruch

Praha - Bylo to jen divadlo? Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se domnívá, že útok v Sýrii by se dal shrnout lovy - vlk se nažral a koza zůstala celá. A není jediný, kdo má s krokem USA, Francie a Británie problém.

Podle někdejšího šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka byl spojenecký útok spíše divadlo. „Tomahawky udeřily v Sýrii: vlk se nažral a koza zůstala celá. Donaldu Trumpovi zřejmě generálové rozmluvili pouštět se do něčeho většího a Rusům se zase brnklo předem. Viděli jsme divadelní demonstraci síly bez valného smyslu a dlouhodobějšího plánu. Chudáci obyčejní Syřané!“ nebere si servítky sociální demokrat.

Tomahawky udeřily v Sýrii: vlk se nažral a koza zůstala celá. Donaldu Trumpovi zřejmě generálové rozmluvili pouštět se do něčeho většího a Rusům se zase brnklo předem. Viděli jsme divadelní demonstraci síly bez valného smyslu a dlouhodobějšího plánu. Chudáci obyčejní Syřané!

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 14. dubna 2018

Podobně kritický je i někdejší ministr vnitra Martin Pecina. „Po neprokázaném chemickém útoku následoval rázný zásah spojeneckých sil, který nezpůsobil žádné škody. Vše je jak má být,“ ironicky komentuje dění na facebooku.

Na jeho slova zareagoval i nový místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. „Zaůtočil v den, kdy tam přijeli vyšetřovatelé OSN. Proč asi?“ zajímá ho.

Nadšený z Trumpova rozhodnutí není ani předseda ČSSD Jan Hamáček. „Chem. útok v Dúmá je odsouzeníhodný. Odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu RB OSN. Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání. Očekávám, že @AndrejBabis a @stropnickym vysvětlí nejen ve Sněmovně pozici ČR,“ napsal Hamáček na sociálních sítích.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Lubomír Zaorálek Martin Pecina Jaroslav Foldyna Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

Tragická nehoda na Třebíčsku: Auto vyjelo mimo silnici, žena zemřela

Tragická dopravní nehoda se ve čtvrtek odpoledne stala v Čáslavicích na Třebíčsku. Auto vyjelo mimo silnici, kde srazilo trojici osob. Dospělá žena střet nepřežila, zraněné děti skončily v péči lékařů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy