Parlamentní skautský oddíl už zase funguje, má 21 členů

Praha - Senátoři a poslanci obnovili činnost čestného skautského parlamentního oddílu, který fungoval mezi lety 2002 a 2016. Chtěli by mimo jiné pomoci zlepšit fungování dětských organizací. Dnes na ministerstvu zdravotnictví vyjednávali o snížení byrokracie ve vztahu k aktivitám dětských organizací, uvedla senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Mezi členy oddílu patří 21 zákonodárců z řad KDU-ČSL, STAN, Pirátů, TOP 09 a ČSSD, mimo jiné místopředsedové Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) a Senátu Miluše Horská z lidoveckého klubu.

Čestný skautský parlamentní oddíl založil v roce 2002 poslanec a později senátor ODS Petr Bratský. S jeho odchodem ze Senátu před dvěma lety činnost oddílu skončila. O obnovení se zasloužil olomoucký senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL).

"Smyslem obnoveného oddílu je pomoct dětem a mládeži, nejenom organizovaným zapsaným spolkem Junák - český skaut," vysvětlil Lumír Kantor. V minulých letech pomohli členové oddílu prosadit některé zákonné úpravy, které se týkaly například organizace dětských táborů.

"Existuje Světová skautská parlamentární unie, ke které bychom se výhledově chtěli připojit, abychom mohli sdílet své zkušenosti s našimi zahraničními partnery, skautsky řečeno bratry a sestrami," doplnil Kantor. Těžištěm iniciativ skautů z řad poslanců a senátorů ale zůstane práce v regionech a zapojení do aktivit zdejších skautských oddílů.

První schůzka po znovuobnovení oddílu se uskutečnila ve středu 25. dubna ve Skautském institutu. Zúčastnil se jí kromě Bratského také 101letý Eduard Marek, jeden z nejstarších pamětníků skautského hnutí, dále předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček nebo starosta Junáka Josef Výprachtický.

Související

Ilustrační foto

Skauti v USA krachují. Organizace čelí lavině žalob kvůli sexuálním deliktům

Hlavní skautská organizace ve Spojených státech Boy Scouts of America (BSA) dnes požádala u soudu ve státě Delaware o ochranu před věřiteli. Učinila tak s cílem urovnat stovky soudních sporů ohledně údajných sexuálních deliktů vedoucích a zajistit pokračování svého 110letého působení. Podle agentury AP by dnešní krok mohl být počátkem jednoho z nejsložitějších úpadkových řízení v dějinách.
Počasí

Skauti vyrazili do Krkonoš, kůrovce hubí odkorňováním. Je to dřina

Skauti z různých koutů České republiky pomáhají v Krkonoších v boji s kůrovcem. Sedmičlenná skupina dnes loupala kůru z napadených stromů ve strmém svahu pod Kozími hřbety u Špindlerova Mlýna. ČTK to řekl jeden z nich, Viktor Charvát, který přijel do Krkonoš z Třebechovic pod Orebem na Královéhradecku. Ve skupině jsou i skauti z Brna. V Krkonoších ohrožuje přemnožený kůrovec tisíce hektarů lesa.

Více souvisejících

skauti Poslanecká sněmovna Senát ČR politici děti

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy