Paroubek měl v sejfu 3,5 milionu, prý si je odpracuje. Ekonom upozornil na podezřelou věc

Praha - Bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek měl doma v trezoru 3,5 milionu korun v amerických dolarech. Půjčil mu je podnikatel Petr Michek, podle Paroubka to bylo na společné podnikání. Michek chtěl původně peníze vrátit, nyní už je ale nevymáhá. Paroubek řekl, že si u něj půjčku odpracuje. Informoval o tom dnes Radiožurnál.

Michek peníze Paroubkovi půjčil ve druhé polovině roku 2016. Vyplývá to ze žádosti o jejich vrácení, kterou loni v prosinci zaslal Paroubkově manželce Petře. "S politováním vás musím oba požádat - s ohledem na vaši rodinnou situaci a probíhající rozvod manželství a předpokládané SJM (společné jmění manželů) - o vrácení finanční částky," píše. Paroubková ale podle svého právníka Andreje Lokajíčka o penězích nic neví.

Paroubek řekl, že peníze měly být použity na burzovní operace, které s Michkem plánovali. Podnikatel je podle něj v menších částkách vybral z účtu, převedl na dolary a uložil v Paroubkově sejfu. Pak je prý chtěli v menších částkách vložit zpět na účet a investovat na burze. 

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda ale upozornil na to, že burzovní operace se provádějí elektronicky: "Z hlediska ducha zákona i mé zkušenosti je to zvláštní. Já bych nad tím okamžitě pozvedl obočí a první, co by mě napadlo, je, že je to za účelem, aby ty peníze byly nějak legalizovány," řekl Radiožurnálu.

Paroubek kandiduje v nadcházejících senátních volbách jako nezávislý s podporou ostravských sociálních demokratů. Do Senátu se chce za stranu Moravané dostat i Michek. Peníze už po Paroubkovi nechce. "My jsme se dohodli, že to vymáhat nebude. Já to u něj odpracuju," řekl někdejší premiér a předseda ČSSD.

Jeho manželka Petra, která s ním nyní rozvádí a soudí výživné na dceru, nedávno v rozhovoru pro TV Seznam uvedla, že Paroubek dostával milionové částky, které nechodily přes bankovní účet. Podle ní to určitě nebyly legální příjmy. Paroubek pro ČTK uvedl, že se jeho manželka takto snaží ovlivnit říjnové volby.

Tvrzením Paroubkové se zabývá policie. Minulý týden v pátek kvůli tomu podle Radiožurnálu byla na výslechu. "Mohu potvrdit, že se paní Paroubková v pátek zúčastnila podání vysvětlení u policie. V žádném případě ale nebyly zahájeny úkony trestního řízení," řekla Radiožurnálu bez dalších podrobností Hana Vrbová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Petr Michek (podnikatel) Petra Paroubková

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy