Senátní volby: Bodují kandidáti ANO a ODS. Propadli Rath, Paroubek či Konvička

Po sečtení tří čtvrtin okrsků postupovali do senátního finále kandidáti ODS ve 12 obvodech a ANO v 11 obvodech. Občanští demokraté přitom vítězili v osmi obvodech, kandidáti vládního hnutí pouze ve dvou. Adepti Starostů a lidovců byli na postupových místech shodně v šesti obvodech. ČSSD, která obhajuje 13 mandátů, měla šanci získat nejvýše pět křesel. Volební účast činila 42 procent.

Celkové zisky stran mohou ovlivnit výsledky z Prahy a Brna, kde byly na rozdíl od zbytku republiky k dispozici výsledky jen z minima okrsků. V hlavním městě vedli podle očekávání bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (za STAN) v Praze 4, Pavel Fischer (nezávislý) v Praze 12 a Marek Hilšer v Praze 2, v Brně pak rektor Mikuláš Bek (za STAN).

Lidovecký senátor Jiří Čunek se stal senátor opět hned v prvním kole. Nového senátora lidé vyberou na Břeclavsku, kde je místo neobsazené po únorovém úmrtí Jana Hajdy (ČSSD). Zatím největší šanci vyhrát první kolo zde má starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS), druhý je sommeliér Libor Nazarčuk (ANO). Sociální demokracie tak zřejmě tento senátní obvod ztratí, protože její kandidát, místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka, je zatím až pátý mezi sedmi kandidáty.

Podobná situace je na Opavsku po srpnovém úmrtí senátora Vladimíra Plačka (ČSSD). Bývalý senátor a nynější starosta Bolatic Herbert Pavera, který kandiduje za koalici STAN, ODS a TOP 09 s podporou Zelených a Soukromníků, zde v polovině sčítání vede před učitelkou Simonou Horákovou (ANO). Sociální demokracie na Opavsku svého kandidáta nemohla navrhnout, protože lhůta pro nominace skončila před Plačkovým úmrtím.

Roli favoritů ze senátních kandidátů potvrzovali Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku a Petr Vícha (ČSSD) na Karvinsku, kteří vedli se ziskem dvou pětin hlasů.

Nejméně třetinu hlasů zatím dostali Přemysl Rabas (za Senátor 21) na Chomutovsku, Ladislav Faktor (nezávislý) na Českobudějovicku, Jaroslav Zeman (ODS) na Jablonecku a Patrik Kunčar (KDU-ČSL) na Zlínsku. Blízko tomuto limitu byl i mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS).

Na Jablonecku je v polovině sčítání první nynější člen horní komory a starosta Albrechtic Jaroslav Zeman (ODS). Za ním následuje podnikatel Josef Chuchlík (ANO), těsně třetí je právnička a jablonecká zastupitelka Michaela Tejmlová (Senátor 21).

Na Náchodsku v prvním kole senátních voleb zatím vede první náměstek hejtmana a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) před předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem. Nynější senátor Lubomír Franc z ČSSD křeslo neobhajuje a jeho spolustraník a místostarosta Náchoda Miroslav Brát je mezi šesticí kandidátů zatím předposlední.

Na Benešovsku, kde současný senátor Luděk Jeništa (TOP/STAN) také už nekandiduje, je po sečtení poloviny okrsků první místostarosta Říčan u Prahy Zdeněk Hraba (STAN) před politologem Jiřím Kozákem (ODS). Jen s mírným odstupem třetí je zatím místostarosta Benešova Jiří Švadlena (ANO).

Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků vede v senátních volbách v obvodu Karviná nynější senátor ČSSD Petr Vícha nad bývalou poslankyní KSČM Miladou Halíkovou. Také v senátním obvodu Zlín vede obhajující senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) před bývalým zlínským hejtmanem Liborem Lukášem (Soukromníci).

V obvodu Sokolov vede geodet Miroslav Balatka (STAN) před místostarostkou Sokolova Renatou Oulehlovou (ANO). Na Chomutovsku má po sečtení poloviny hlasů šanci na postup do druhého kola bývalý poslanec a ředitel zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (SEN 21), který vedl před lékařkou Martinou Chodackou (ANO). Obhajující senátor Václav Homolka (KSČM) byl až čtvrtý.

Mezi poražené patří bývalý středočeský hejtman David Rath na Litoměřicku nebo expremiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD) a protislamistický aktivista Martin Konvička na Ostravsku.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Hnutí ANO Jaroslav Kubera Jiří Čunek Pavel Bělobrádek ODS KDU - ČSL ČSSD David Rath Jiří Paroubek

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy