Čunek rozdrtil soupeře, byl znovu zvolen senátorem už v prvním kole

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl dnes znovu zvolen senátorem za Vsetínsko. Vyhrál jako letos jediný už v prvním kole voleb do horní komory Parlamentu. Získal 51,6 procenta hlasů, volební účast v obvodu 77 byla 46,16 procenta.

Bývalý dlouholetý starosta Vsetína Čunek obhájil senátorský mandát podruhé, v horní komoře je od roku 2006, nyní však poprvé zvítězil v prvním kole. Při minulých senátních volbách získal Čunek v prvním kole přes 47 procent hlasů. "Tehdy bylo skoro devět procent neplatných hlasů, lidé zaměnili obálky. Teď jsem očekával, že bych ten úspěch mohl mít, ale úplně jsem v to nevěřil, přiznám se," řekl dnes Čunek novinářům ve volebním štábu lidovců ve Zlíně. Na Čunkovo vítězství se bouchalo šampaňské, senátor dostal od kolegů kytici žlutých růží.

Podle Čunka se post hejtmana a senátora dobře doplňuje. Za svým úspěchem vidí zejména práci. "Myslím, že lidé vidí, že se snažím, že to, co říkám, chci vždy splnit. Myslím si, že hodně pracuju a pracuju poctivě, že víc k tomu není potřeba," uvedl Čunek, který podle svých slov téměř žádnou kampaň nedělal.

"Byly nějaké billboardy, plakáty, ale že bych jezdil po vesnicích.... Protože šest let jezdím po vesnicích pořád, ať už v pozici hejtmana nebo senátora. Nedělám kampaň jen před volbami, ale snažím se pracovat pořád. To je základ úspěchu, to málokdo chce obětovat," uvedl Čunek.

Jeho nejvážnějším soupeřem byl starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík (nezávislý), který se ziskem 16,94 procenta hlasů skončil druhý.

V roce 2012 zvítězil Čunek v senátních volbách ve druhém kole ziskem 72,13 procenta hlasů, porazil Jindřicha Šnejdrlu z ČSSD. V prvním kole tehdy byly volební účast 35,23 procenta voličů, ve druhém kole 19,23 procenta.

Čunek byl předsedou KDU-ČSL i vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Čelil obvinění z korupce, angažuje se v kauze zkrachované společnosti H-System.

Související

Tomáš Czernin

Senátoři orodují za jasné podmínky pro prezidentské kandidáty

Volební zákon dostatečně jasně nespecifikuje podmínky pro kandidaturu na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. V dnešní pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se na tom shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Více souvisejících

Jiří Čunek Senátní volby vsetín

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy