Senát je pojistkou stability ČR. Štěch brání horní komoru, nepřímo se otřel o Zemana

Senát se podle svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) v končícím funkčním období, které poznamenaly volby do Sněmovny a nepříliš stabilní vláda, ukázal jako pojistka kontinuity a stability vývoje ČR po roce 1989. Štěch to dnes uvedl v rámci své zprávy o činnosti horní komory v uplynulých dvou letech.

"V tomto období se potvrdilo to, co často říkáme a co nám někteří nevěřili, že Senát je opravdu pojistka stability, kontinuity polistopadového vývoje," uvedl Štěch. Podle něj se ukázalo, že bez existence horní komory by někteří politici byli v pokušení si "některé věci upravovat jinak".

"Někteří politici to dávají najevo, že vybočují i z těch mantinelů naší zahraniční a bezpečnostní politiky, byť ne zásadním způsobem, které by kormidlo naší země nasměrovalo někam jinam. Ale jsou to pokusy, které nemůžeme přehlížet," uvedl Štěch, aniž jmenoval někoho konkrétního. Za orientaci politiky směrem od euroatlantických struktur k Rusku nebo k Číně bývá kritizován prezident Miloš Zeman.

"V této situaci se nám potvrzuje, že (Senát) je pojistkou stability parlamentní demokracie a demokracie obecně," podotkl předseda horní komory. Poznamenal, že Senát se podle průzkumů stabilně těší důvěře třetiny obyvatel. Podle Štěcha je to dáno tím, že Senát je parlamentním kolbištěm osobností s různými názory. Prokazoval ale také určitý stupeň serióznosti, dodal Štěch.

Horní komora od listopadu 2016 projednala 155 návrhů zákonů - z toho 125 schválil nebo umožnil jejich přijetí, 19 vrátil Sněmovně s pozměňovacími návrhy a 11 odmítl. Poslanci se k senátní verzi norem přiklonili v devíti případech, v osmi prosadili svou podobu zákona a ve dvou případech žádnou. U odmítnutých norem Sněmovna přehlasovala Senát sedmkrát.

Z 21 senátorských návrhů zákonů bylo podle statistik úspěšně přijato pět. Se třemi se neztotožnila horní komora, další tři odmítla Sněmovna. Zbývající na projednání čekají.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch Senát ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy