Babiš a Juncker na ostří nože. Šéfa eurokomise pobouřily výpady vůči OLAF

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN) ohradil proti výpadům českého premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči vyšetřování kauzy Čapí hnízdo Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). Babiš, který je v kauze obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, veškerá provinění odmítá a před časem uvedl, že OLAF je součástí spiknutí pro němu a jeho kroky jsou politicky motivované. Podle Junckera to ale není pravda, protože OLAF je nezávislý.

OLAF vyšetřování Čapího hnízda uzavřel na konci roku 2017 s tím, že existuje podezření na dotační podvod. České ministerstvo financí pak v lednu následujícího roku oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala padesátimilionovou dotaci, byla vyjmuta z evropského financování. Babiš následně řekl, že vyšetřování, které vede OLAF kolem Čapího hnízda, je zpolitizované v Česku i v Bruselu.

Proti tomu se už tehdy důrazně ohradil tehdejší úřadující šéf OLAF Nicholas Ilett. Podle něj úřad za dvě desetiletí své existence prokázal praktickým způsobem svého fungování, že je nezávislý a svou nezávislost si brání.

Obdobně se nyní vyjádřil pro HN i šéf EK. Uvedl, že úkolem OLAF je kontrola a není pravda, že by jeho vyšetřování bylo politicky motivované. "V tomto českém případě jsme se rozhodli pozastavit čerpání evropských peněz firmami, kterých se týká vyšetřování. Celý případ bude objasněn na základě pravidel, která máme," řekl Juncker.

Česká policie v polovině dubna v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo navrhla Babiše a ostatní obviněné obžalovat. Stíhání čelí i Babišova žena Monika, dcera Adriana Bobeková a švagr Martin Herodes. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Policie řešila údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo přes tři roky. Babiš dlouhodobě ale odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.

Související

Více souvisejících

Jean-Claude Juncker Andrej Babiš OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Čapí hnízdo EU (Evropská unie) dotace evropská komise

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy