Procházková členkou Rady ÚSTR nebude, Senát ji odmítl i napodruhé

Spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková se podle očekávání členkou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ani napodruhé nestala. Senát dnes její opětovnou nominaci, kterou předložil prezident Miloš Zeman, odmítl i ve druhém kole tajných voleb. Procházková v něm získala pouze osm z 62 odevzdaných hlasů. Při středečním prvním volebním kole obdržela devět hlasů ze 66 odevzdaných.

Důvodem odmítnutí byly zřejmě současné postoje Procházkové. Podle jejích kritiků spisovatelka s hodnocením minulosti nakládá ideologicky a používá propagandistický a demagogický styl.

Na volbu reagoval Zeman při dnešním předávání Ceny svatého Vojtěcha za mír, svobodu a spolupráci v Evropě slovenskému literárnímu vědci a bývalému poslanci Peteru Zajacovi. "I dnes zažíváme situaci, kdy například signatářce Charty 77 je bráněno v jejím uplatnění lidmi, kteří nezřídka kolaborovali s komunistickým režimem. Taková míra pokrytectví je až neúnosná, ale bohužel se s ní setkáváme, a právě proto proti ní musíme bojovat," řekl.

Zemanův mluvčí už ve středu na dotaz ČTK, jak bude prezident v otázce obsazení postu v ÚSTR dále postupovat, odpověděl, že "jako vždy, tedy pečlivě a s rozmyslem". Senátoři prezidenta již dříve varovali, že pokud bude s další nominací otálet, obrátí se na Nejvyšší správní soud.

Procházková ve středeční nominační řeči přirovnala své někdejší působení proti komunistickému režimu ke svým současným aktivitám v internetových diskusích. "Jiná doba, jiné nálepkování, pokročilejší praktiky cenzury, ale stejný záměr vykolíkovat terén a připravit jej pro novou dračí setbu," uvedla mimo jiné.

Ke svému prvnímu nezvolení před dvěma lety Procházková uvedla, že její skutky proti někdejší totalitě byly shledány "příliš lehkými" ve srovnání s články, knihami a veřejnými projevy, v nichž reagovala na současnou politickou situaci. Kritici Procházkové, mimo jiné z řad pracovníků ÚSTR, připomínali její vystoupení, při kterých třeba pálila symboly NATO nebo vyzývala Česko, aby se stalo pátou kolonou v Evropské unii.

Zeman navrhoval Procházkovou jako nástupkyni zesnulé Naděždy Kavalírové, která byla dlouholetou předsedkyní Konfederace politických vězňů. Její místo v sedmičlenné radě ÚSTR je prázdné od ledna 2017. Senát neschválil ani pozdější Zemanovu nominaci zakladatele Jazzové sekce Karla Srpa. Odmítl ji projednávat kvůli Srpově členství v předlistopadově komunistické straně, neboť tím byly porušeny zákonné podmínky pro členství v radě.

Související

Procházková, Lenka

Senát opět nezvolil Procházkovou do Rady ÚSTR, protlačoval ji Zeman

Spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková se podle očekávání členkou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů nestala. Senát dnes její opětovnou nominaci předloženou prezidentem Milošem Zemanem znovu neschválil. Procházková získala v tajné volbě pouze devět ze 66 odevzdaných hlasů. Zřejmě jen teoretickou šanci bude mít ještě ve čtvrtečním druhém volebním kole.
Senát ČR, ilustrační foto

Odklad e-neschopenky? Senát rozhodne v polovině června

Odklad projektu elektronické neschopenky bude Senát schvalovat na schůzi, která začne 12. června. Rozhodnout má také o opětovné nominaci spisovatelky Lenky Procházkové do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Očekává se, že senátoři ani napodruhé tomuto návrhu prezidenta Miloše Zemana nevyhoví. Termín schůze dnes stanovil senátní organizační výbor, informovala ČTK tisková tajemnice horní komory Eva Davidová.

Více souvisejících

Lenka Procházková Senát ČR ústr Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy