SPD trvá na nominaci Semína do Rady ČTK, Okamura vytáhl "podezřelou" Marksovou

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) trvá na nominaci Michala Semína do Rady České tiskové kanceláře (ČTK). Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl místopředseda SPD Radim Fiala. Proti činovníkovi spolku Akce D.O.S.T. Semínovi se v pondělí ostře vymezila vládní ČSSD. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček řekl, že pokud by pro Semína hlasovalo ANO, nemělo by smysl pokračovat ve vládní spolupráci. Fiala dnes uvedl, že pro Semína bude hledat hlasy ve všech stranách. Počítá, že některé dostane i od poslanců ČSSD.

Hamáček v pondělí řekl, že pro ČSSD by bylo nepřijatelné zvolení Semína hlasy ANO. Pokud by si koaliční partneři nemohli věřit v takto zásadních hlasováních, nemělo by smysl ve spolupráci pokračovat, prohlásil. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že hnutí Semína nevolilo a volit nebude. Zástupci ANO také zdůrazňovali, že volba je tajná a není jasné, kdo jak hlasoval při prvním kole volby.

Fiala uvedl, že Semínova kandidatura je očividně velkým problémem pro opoziční strany, které při ustavování Sněmovny vytvořily tzv. Demokratický blok (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN). "Jsem připraven pana Semína obhajovat a budu ho obhajovat i na půdě Sněmovny. Hnutí SPD trvá na jeho kandidatuře do Rady ČTK," uvedl. Semína považuje za nezávislou osobnost a bojovníka za svobodu.

Fiala vyloučil možnost, že by na podpoře Semína bylo hnutí SPD domluveno s ANO. "Podporu budeme hledat napříč kluby a Sněmovnou. Odmítám zde jakoukoli takzvanou dohodu s klubem ANO. Věřím a vím, že podporu najdeme i v klubu sociálních demokratů, kteří se proti němu tak vymezili," konstatoval.

Šéf SPD Tomio Okamura upozornil na to, že nedávno "prošla bez povšimnutí" volba bývalé ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) do Rady ČTK. Z doby jejího působení v čele resortu přitom přetrvává podezření na zneužívání a špatné hospodaření s miliardami korun z veřejných peněz, dodal.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. ČTK veškeré své náklady hradí z komerční činnosti.

Sněmovna vybírá nové členy rady za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jejichž místa se uvolní 20. června. Místopředsedy rady jsou Jaroslava Wenigerová (zvolena za ODS) a publicista Petr Žantovský, dalšími členy jsou Pavel Foltán (oba zvoleni za ANO), Jana Gáborová (zvolena za SPD) a od začátku letošního května Marksová.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Rada ČTK zůstává neúplná. Sněmovna žádného z kandidátů nevybrala, Semín propadl

Sněmovna nezvolila v dnešním druhém kole tajné volby nikoho ze čtyř kandidátů na dvě volná místa v Radě České tiskové kanceláře. Nejvíce hlasů získali nominant hnutí ANO David Soukup a kandidát Pirátů a lidovců Josef Šlerka. Bude se muset uskutečnit další volba, do níž budou poslanecké kluby navrhovat nové adepty. Mohla by se konat nejdřív v září.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Kdo je Semín? diví se Babiš. Kvůli výhrůžkám se opět navezl do Hamáčka

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes apeloval na poslance ANO, aby nevolili do Rady České tiskové kanceláře (ČTK) kandidáta hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Michala Semína. Novinářům to řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Proti činovníkovi spolku Akce D.O.S.T. Semínovi se v pondělí ostře vymezila vládní ČSSD. Její předseda Jan Hamáček řekl, že pokud by uspěl díky hlasům ANO, nemělo by smysl pokračovat ve vládní spolupráci. Zástupci ANO a ČSSD se dnes dohodli, že podobné personální otázky spolu budou předem řešit předsedové obou poslaneckých klubů. SPD na své nominaci trvá, místopředseda hnutí Radim Fiala chce podporu hledat ve všech stranách.

Více souvisejících

Michal Semín Radim Fiala /SPD/ Tomio Okamura ČTK Michaela Marksová-Tominová Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy