Nechá na sobě ČSSD štípat dříví? Dienstbier se ostře pustil do vlastní strany

Předsednictvo ČSSD v pondělí se rozhodla setrvat ve vládě. Trvá však na odvolání dosavadního ministra kultury Antonína Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou. Podle senátora Jiřího Dienstbiera by však ČSSD měla přestat na sobě „nechat štípat dříví“ a odejít z vlády do opozice. Má za to, že by jí to mohlo posílit.

„Pondělní rozhodnutí předsednictva se dá interpretovat tak, že sociální demokraté jsou ochotní na sobě nechat dříví štípat jenom proto, aby udrželi vládu. Nakolik je to vhodné, je otázka úhlu pohledu,“ interpretoval pondělní setkání předsednictva Dienstbier v České televizi.

Senátor, který byl proti vstupu ČSSD do vlády, je přesvědčen, že by ČSSD měla z vlády odejít. „Já si myslím, že dnes to tvrdší rozhodnutí ohledně odchodu z vlády mělo padnout, proto jsem použil příměr se štípáním dříví. Měli bychom odejít. Premiér není ochoten bránit koaliční projekt ani ústavu, tak aby podal kompetenční žalobu. Nekoná tak, že by mu na tom záleželo, je to ignorování zájmů ČSSD,“ zkritizoval Dienstbier premiéra Andreje Babiše, který je dle něj „ obětí své vlastní slabosti a závislosti na prezidentovi.“

Dienstbier přiznává, že se může zdát jako „absurdní“, aby kvůli takové „banalitě“ jako je odvolání ministra padala vláda. „Možná to bude obtížné vysvětlit veřejnosti,“ míní.

Podle něj se však hraje o hodně. V pozadí celé vládní krize je totiž snaha prezidenta Miloše Zemana si nárokovat větší pravomoci, než mu přísluší. Dienstbier osočuje prezidenta, že „hrubě porušuje Ústavu“ a „cynicky a bez morálních zásad“ udržuje ústavní a vládní krizi. Senátor proto je jedním z hlasů podporujících  ústavní žalobu Senátu na prezidenta.

Podle senátora by nebylo správným řešením vládní krize, aby ČSSD ustoupila z nominace Šmardy. „My máme ustoupit protiústavnímu a protiprávnímu vydírání prezidenta?“ poukazuje Dienstbier, podle něhož si ČSSD musí zachovat svou úctu a být respektovaná jako rovnocenný koaliční partner.

Dienstbier považuje za správné rozhodnutí předsednictva ČSSD, že předseda strany Jan Hamáček dostal silnější mandát, aby mohl o odchodu z vlády okamžitě rozhodnout sám. Dienstbier by navrhoval, aby odchod uskutečnil ihned a odešel z ČSSD do opozice.

„Je empirická zkušenost, že strany vždy sílí v opozici. Už proto, že nemusí dělat programové i morální kompromisy, které se týkají problémů premiéra. Strana může jasně a zásadově formulovat svoje postoje. A možná by se některé naše priority prosadily i bez naší účasti ve vládě, třeba pro zvýšení rodičovské byly strany napříč sněmovnou,“ myslí si Dienstbier.

Senátor však akceptuje, že ČSSD se rozhodla zatím ve vládě servat a počkat na výsledky dalších jednáních Hamáčka a premiéra s prezidentem. Pokud však Zeman se rozhodne Šmardu nenominovat, pak musí ČSSD odejít z vlády, je přesvědčen Dienstbier.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Miloš Zeman Jiří Dienstbier ml.

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy