Bosna může na členství v EU zapomenout. Kritéria zatím nesplňuje, zní z Bruselu i Česka

Bosna a Hercegovina podle hodnocení Evropské komise dostatečně nesplňuje kriteria, aby se mohla stát členem EU. Senátní výbor pro unijní záležitosti dnes s tímto hodnocením k žádosti balkánského státu o vstup do EU souhlasil.

Předseda výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) do stanoviska výboru přidal pasáž, podle níž by mělo být Česko připraveno na to, že před dalším rozšířením EU budou nutné její vnitřní reformy, což požaduje mimo jiné Francie. Senátor ČSSD Miroslav Nenutil dodal pasáž vyjadřující lítost nad tím, že mezi státy EU nepanuje jednotný názor na rychlost rozšiřování unie.

Bosna a Hercegovina požádala o členství v EU v únoru 2016. Podle EK zatím jen nedostatečně plní kritéria týkající se institucionální stability, která zaručuje demokracii, právní stát, lidská práva a respektování a ochranu menšin. Bude muset zlepšit volební systém a fungování soudnictví.

Balkánský stát dosáhl podle EK určitého stupně makroekonomické stability. Musí se zaměřit zejména na zrychlení rozhodovacích postupů a zlepšení jak podnikatelského prostředí. Komise vytkla balkánské zemi také značnou byrokracii, korupci a roztříštěnost vnitřního trhu.

Komise byla podobně kritická také k dalším balkánským aspirantům na členství (Albánii, Černé Hoře, Kosovu, Severní Makedonii a Srbsku) a především k Turecku. K výtkám patřily pokračující omezování lidských práv v důsledku pokusu o státní převrat v Turecku před třemi lety nebo politizace veřejné správy v důsledku zavedení prezidentského systému. Podle EK se změnami zhoršila situace v oblasti veřejné správy i soudního systému. Komise naopak ocenila pokrok Turecka v boji proti nelegální migraci.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

Více souvisejících

bosna a hercegovina EU (Evropská unie) Václav Hampl

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy