Dobeš zuří! Už není Véčkařem, média ho vyštvala i z místa poradce na ministerstvu

Praha - Bývalý ministr školství Josef Dobeš není členem strany Věci veřejné, nezaplatil členské příspěvky, navíc opustil i post poradce na školském rezortu. Agentuře Mediafax to Dobeš potvrdil v pátek v telefonickém rozhovoru.

"Je pravda, že jsem nezaplatil členský příspěvek, který měl být zaplacený do 31. března," řekl Mediafaxu Dobeš s tím, že následující dny vědomě nereagoval ani na upomínky: "Je to jeden ze způsobů, jak to udělat."Dobeš si teď vezme měsíc na rozhodnutí, zda bude pokračovat jako poslanec, nebo se svého křesla v dolní komoře parlamentu vzdá. "Je to stále věc, kterou zvažuji. Je tam i apel prezidenta, který mi říkal, že jsem se za tu dobu v rezortu mnoho naučil a že bych se této oblasti měl nadále věnovat. Přiznám se, že mi učitelé přirostli k srdci. Ale chce to čas," vysvětlil.Jedním z důvodů, proč se Dobeš rozhodl opustit Věci veřejné, byl i údajný nátlak ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na nejmenšího koaličního partnera ve věci dalších úspor ve školství."Měli bychom odsouhlasit to, že v roce 2013 přijde školství o 11 miliard a v dalším roce o devět miliard korun. Pro tuhle šílenost já ale nemohu zdvihnout ruku," uzavřel.Pro vicepremiérku a první místopředsedkyni Věcí veřejných Karolínu Peake šlo dopoledne o zcela novou informaci, nicméně potvrdila, že Dobeš v posledních dnech se spolustraníky moc nekomunikoval.Odpoledne místopředsedkyně vlády svoje prohlášení rozšířila. "Pokud je mi známo, Josef Dobeš žádnou rezignaci na členství ve straně Věci veřejné nezaslal," uvedla Peake a dodala: "Jestli ji zvažuje, byla bych ráda, kdybychom si s ním jeho výhrady ke straně mohli vyříkat na předsednictvu, výkonné radě nebo jiném stranickém orgánu. Jiný způsob komunikace po letech spolupráce považuji za nedůstojný."Ministerstvo školství Josef Dobeš řídil do konce března. Z jeho čela odešel na vlastní žádost poté, co vláda rozhodla o seškrtání rozpočtu tohoto ministerstva o 2,5 miliardy korun na letošní rok."Z důvodu negativních mediálních ohlasů jsem se rozhodl odstoupit od pracovní smlouvy poradce prvního náměstka Ladislava Němce. Moje smlouva měla být do výše 0,3 úvazku s hrubým příjmem 312 korun za hodinu. Mým jediným cílem bylo pomoci ve chvíli, kdy politici přešlapují na místě a neřeší nástup nového ministra školství," shrnul Dobeš důvody svého odchodu."Pan Dobeš mě na své rozhodnutí ráno upozornil. Za sebe mohu říct, že mě to mrzí, ale chápu ho. Byl dlouhodobě pod velkým mediálním tlakem, který se v posledních dnech ještě zvýšil a docházelo tak k dehonestaci jeho osoby, která není hodna demokratické společnosti. Pracovně to pro mě znamená mírnou komplikaci, kterou však musíme zvládnout a zvládneme," reagoval Němec, který úřad od 2. dubna dočasně řídí.Nového ministra školství by měli premiérovi Petru Nečasovi (ODS) navrhnout opět zástupci VV. Zatím ale koalice řeší, jestli bude společně vládnout dál, nebo raději otevře cestu k červnovým předčasným volbám. Rozhodnutí má padnout v úterý.

Související

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Praha - Ministerstvo školství se má omluvit Autoklubu ČR za poškození dobré pověsti a zaplatit mu 100.000 korun jako náhradu škody. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát.

Více souvisejících

Josef Dobeš Věci veřejné

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy