Moravec chystá na ČT předvolební diskuse. Menší strany protestují

Praha - V Karlovarském kraji začne 28. srpna seriál diskusních pořadů České televize k blížícím se krajským volbám. Otázky Václava Moravce speciál budou moct diváci sledovat na programu ČT24 každé úterý a čtvrtek od 21:00. Cyklus debat nabídne pohled na celkem 78 kandidátů na hejtmana a skončí 8. října v ostře sledovaném Středočeském kraji, kde volby může ovlivnit kauza vazebně stíhaného bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Dnes své předvolební vysílání představila Česká televize novinářům.

Harmonogram vysílání z krajů televize seřadila vzestupně podle počtu voličů v jednotlivých regionech. Hosty pořadu bude ČT vybírat na základě výzkumů veřejného mínění, letos oslovila agentury STEM/MARK a SC&C. "S cílem podání co nejobjektivnějších a co možná nejkvalitnějších dat tak ČT využije výzkumy od dvou nezávislých renomovaných agentur, které budeme navíc sami interně ověřovat," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Přímou kontrolou podle něj zpětně projde okolo 90 procent výzkumných rozhovorů. Předvolební debaty navážou na prvky z obdobných pořadů z minulých voleb. Publikum bude nově komornější. Další novinkou bude také téma vybrané televizními diváky. Ve studiu se pokaždé sejde šest zástupců nejsilnějších politických subjektů v regionu, jak vyjdou z akuálních šetření agentur. Proti systému výběru hostů protestují už s předstihem menší politické subjekty. Na Radu České televize se s žádostí, aby se zasadila o zrušení plánovaného vysílání bez náhrady, nebo o jeho změnu tak, aby v rámci vysílacího času dostaly všechny kandidující strany a hnutí. "Jsme přesvědčeni, že jedině tak nedojde k narušení volné soutěže politických stran, k nepřípustnému ovlivňování voličů a k nepřijatelnému znevýhodnění podstatné části kandidujících subjektů," uvedl v tiskové zprávě místopředseda strany Suverenita Václav Musílek. Stejně jako regionální sdružení Změna 2012 Suverenita poukázala na výrazné rozdíly mezi průzkumy volebních preferencí a skutečnými výsledky voleb roku 2010. "Chceme, aby všechny kandidující strany dostaly stejný prostor v televizi hrazené z televizní daně. ČT má nejen čtyři kanály, ale i portál, který unese základní informace o všech kandidátkách," uvedl mluvčí Změny 2012 Milan Hammerský. Živé volební studio ČT chystá v době voleb 12. a 13. října, provázet jím budou moderátoři Marcela Augustová a Václav Moravec.

Související

Více souvisejících

Miroslav Moravec Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy