Zemanovci objevili viníka rozrostlého černého trhu s alkoholem!

Praha – Mnohokrát se v posledních dnech řešila otázka: kdo za nebezpečný alkohol může? Čí vinou máme v České republice tak rozsáhlý černý trh s alkoholem? Na tyto otázky se rozhodl odpovědět předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Vláda jako ochranu proti pančovanému alkoholu přijala opatření, které nemá v české historii obdoby – prohibici. Tento krok byl zkritizován prezidentem Václavem Klausem slovy, že se jedná o „silácké a jednoduché řešení“. Prohibice by totiž plně fungovala jen pod podmínkou, že by s ní souhlasili všichni občané ČR a ne ji kritizovat.

Rozšíření nebezpečného alkoholu značí fatální selhání kontrolního systému státu. „Černý trh s alkoholem nevznikl před měsícem, bují tady roky a stejně jako prostituce či distribuce drog musí být monitorován, kontrolován a sankcionován, aby se včas předcházelo podobným excesům,“ upozorňuje předseda zemanovců.

Neměla by být vyvozena jen odpovědnost přímých viníků, ale i politiků. Ti zvedli spotřební daň na alkohol, což podnítilo růst černého trhu s alkoholem dle Mynáře do neudržitelných rozměrů. „O prezidentském kandidátu Janu Fischerovi se říká, že nikdy nic nezkazil. Zlí jazykové dodávají, že ani nemohl, protože nic nedělal. Byla to ale právě jeho vláda, která v roce 2009 prosadila zvýšení spotřební daně na lihoviny. Jeho důsledkem je nynější metylalkoholová krize,“ uvádí Mynář.

Mynář navrhuje, aby si každý mohl pálit alkohol pro svoji vlastní potřebu, neboť ti, kteří si v tuto chvíli pálí alkohol načerno, mají jistotu, z jakého zdroje pochází. „A nemůže se stát nic hrozného. Ostatně i z těchto důvodů, kvůli kvalitě a ceně, si lidé třeba pěstují vlastní zeleninu,“ píše a dodává: „i proto se jsme se rozhodli, že pokud se dostaneme do krajského zastupitelstva, budeme iniciovat zákon, který by, v přesně stanoveném objemu, povolil tradiční pálení slivovice pro vlastní potřebu. Proto jsme rozjeli kampaň „za tu našu slivovicu“. I tak se dá bojovat proti černému trhu s alkoholem.“

Související

Více souvisejících

strana práv občanů Vratislav Mynář metylalkohol

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Aktualizováno před 23 minutami

Aktualizováno před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy