Vondra byl zlatý oproti Parkanové! Myslí si Hamáček

Praha – Alexandr Vondra ve středu přesně v poledne oznámil, že odstoupí k 7. prosinci z pozice ministra obrany. Podle stínového ministra tohoto rezortu Jana Hamáčka (ČSSD) takové rozhodnutí mělo přijít daleko dříve.

Premiér Petr Nečas měl dle představy Hamáčka přijmout Vondrovu rezignaci dávno. „Problém ovšem nebyl tolik ve Vondrově odbornosti, ale především neschopnosti přijmout politickou odpovědnost za jeho předchozí působení v politice. Stále se vlekoucí kauza ProMoPro se pak pro jeho politickou kariéru stala osudnou," myslí si Hamáček.

Hamáček uznává Vondru jako člověka schopného vést rezort obrany, zvlášť když jej porovná s předchůdkyní v čele ministerstva Vlastou Parkanovou. Oceňuje některá jeho rozhodnutí, přestože nešlo o mediálně populární kroky, jako například vyřazení soukromých prostředníků z kontroverzních zakázek na ministerstvu, což bylo kritizováno i ČSSD, ale v konečném důsledku tento krok zlepšil stav rezortu.

„Vondrovy snahy o nápravu však neměly dlouhého trvání a ministr se musel především věnovat záchraně své politické kariéry. V případě Vondry se však jednalo o předem prohraný boj," dodává. Pochybenosti, které panují kolem ProMoPro, by měly vést k přijetí politické odpovědnosti, což Vondra neučinil.

Hamáček se zamýšlí nad tím, co způsobilo nakonec pád Alexandra Vondry, když ministři Nečasova kabinetu končí z různých prapodivných podezření a personálních příčin. Zda hlavním důvodem byla stále nevyšetřená kauza CASA či Vondrovi spory s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. „To nejenom nevypovídá nic dobrého o končícím ministrovi, ale především vrhá špatné světlo na vládu premiéra Nečase jako celek," dodává Hamáček.

Stínový ministr za sociální demokraty se obává, že nástupce Vondry bude vybírán tak opatrně, aby nedošlo k rozhádání koaličních partnerů, což by nemuselo vést k výběru nejlepšího adepta.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Alexandr Vondra Vlasta Parkanová

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy