U Jílkové hádka: Hašek se ostře pustil do Nečase!

Praha – Na nedávném sjezdu ČSSD se stínový ministr financí Jan Mládek nešťastně vyjádřil na adresu živnostníků, když je označil za parazity. Jeho slova vyvolala ostrou kritiku, proto později svá slova mírnil. Tématem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo bylo téma: jaké stát vytváří podmínky pro drobné podnikání, jestli jsou nadstandardní, a zda na ně zaměstnanci doplácejí.

Do studia přijal pozvání předseda vlády Petr Nečas, předseda Strany soukromníků Rostislav Senjuk, místopředseda ČSSD Michal Hašek. Již před zahájením přenosu se tak dalo očekávat, že to u Jílkové bude vřít. Jak je vidět, blíží se volby, neboť Nečas zavítal do vysílání.

Podle Nečase není stát k živnostníkům až tak daňově velkorysý, neboť živnostníci se musí uživit sami, kolikrát zaměstnávají jiné, kterým musí sehnat práci. Navíc připomenul, že nemají nemocenskou a nečerpají ze systému sociálních dávek.

Hašek označil výrok Mládka za politováníhodný. Chtěl se rozpovídat o minulosti, kdy ČSSD dělala kroky na pomoc živnostníků. Jílková jej však brzy „utnula", že teď se řeší přítomnost.

Nečas se opřel do sociální demokracie kvůli výrokům podobným výroku Mládka, které měly padat na adresu živnostníků na jednání tripartity. To si však nenechal líbit Hašek a tak začalo hašteření dvou kohoutů.

Jaromír Schubert uvedl, že živnostníci odvádějí třikrát více, než čerpají, oproti zaměstnancům. Hašek nevěděl, jak zareagovat a tak začal mluvit dokola o tom, že je dobře, že jsou živnostníci zdraví. Nějak již nezmínil, že živnostníci si jednoduše nemohou dovolit být na nemocenské.

Podle Senjuka „zmizely" vybrané miliardy od živnostníků oproti minulým rokům, protože se změnila způsob zařazení. Pak se pustil do Dufka s tím, že nemá tucha o praxi, neboť je od začátku devadesátých let ve vedení odborů.

Hašek začal kroutit hlavou na slova Nečase, ale jakmile začal mluvit o tom, že nelze rozdělovat zaměstnance a živnostníky jakýmsi třídním bojem, že potřebujeme poctivé živnostníky i zaměstnance, Hašek začal horlivě přikyvovat.

Sociální demokrat Hašek se obává, v jakém stavu ČSSD po současné vládě, pokud vyhraje volby a sestaví vládu, převezme vedení státu. Nedůvěřuje číslům, ke kterým mají sociální demokraté momentálně přístup.

Bývalý živnostník, který se živnosti musel vzdát se znechucením, se opřel do vysokých mezd některých státních zaměstnanců. Někteří totiž pobírají několika set tisícové měsíční platy, aniž by byly zasloužené.

Hašek chce, aby živnostníci měli stejné podmínky jako zaměstnanci, i když uznává, že nemohou být stejné podmínky. ČSSD bude dle Haška chtít prosadit zavedení registračních pokladen, které by měly pomoci do státní kasy přivést peníze. Neuvědomuje si však, že každý živnostník na takovou pokladnu musí vydělat.

Překvapivě se však Hašek shodl s Nečasem na tom, že stát musí začít u sebe v jednání s dodavateli. Takový zákon už vláda předložila. Hašek si ale Jílkové musel postěžovat, že vláda s opozicí nejedná, jako by se řídila tím, že s opozičními návrhy ze zásady nesouhlasí. Ale obě strany si nemají co vyčítat.

Ačkoli Dufek chtěl říct zajisté vážně míněnou myšlenku o tom, že snížená daň pro podnikatele by neměla být až tak nízká, vážnosti rozhodně nepřidalo jeho neustále omílané sousloví „já vám řeknu".

Nečas zdůraznil, abychom si vážili živnostníků, kteří si pracovní místo vytvořili sami, mnohdy jej vytvořili i jiným a nestojí apaticky ve frontě na pracáku. Zdůraznil, že 80% paušály má opravdu málokdo. Podle Nečase si jej však těch pár řemeslníků skutečně zaslouží, protože dřou. Smyslem paušálů je dle Nečase primárně ušetření práce při papírování. Hašek přislíbil za ČSSD, že paušály nebudou rušit a uvedl, že rapidně sníženy nebudou.

Bývalý živnostník zareagoval na Haška a řekl, že by bylo dobré, aby se paušály nesnižovaly, ale pokud se budou snižovat, měly by se dle něj i snížit i poslanecké náhrady, aby to bylo skutečně spravedlivé. Na tento nápad však Hašek nikterak nezareagoval. Že by se mu tato myšlenka nezamlouvala?

Podle Dufka je zde přetlak živnostníků a mnoho z nich se ptá na to, zda chce odběratel zboží s daní či bez daně. Čímž dle něj stát přichází o peníze. Hašek chce nějakým způsobem zajistit to, aby nebylo možné odebírat zboží bez dokladu, ale jak, to neuvedl. Pouze uvedl, že je třeba zpřísnit kontrolu, což je značně obecné.

Živnostník z publika horoval u současné i budoucí vlády za to, aby se zjednodušila administrativa, neboť papírování je neúnosné. Nečas sebekriticky přiznal, že v této oblasti má vláda dluh vůči živnostníkům a plánuje byrokratickou zátěž snížit. Senjuk však zdůraznil, že jeho strana již před třemi lety navrhovala body ke snížení administrativy. Nečas to však hodil na koaliční partnery, z nichž jeden považuje živnostníky minimálně za podezřelé.

Jílková se však do premiéra opřela a zdůraznila, že by měl častěji bouchnout a prosadit si svou, aby nemusel vše svalovat na koaliční partnery.

Související

Více souvisejících

Michaela Jílková Václav Neckář Michal Hašek

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy