Nečas stojí za Julínkem: Kauza je nesmysl, k ničemu protiprávnímu nedošlo

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), kterého policie stíhá kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provoz letecké záchranné služby, hovořil o kauze s předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem.

"Pan premiér trvá na tom, že šlo o rozhodnutí celé vlády, toto rozhodnutí bylo správné a nejsou mu známy žádné skutečnosti, že by došlo k něčemu protiprávnímu," řekl mluvčí vlády Jan Hrubeš. Julínek je Nečasovým poradcem pro oblast zdravotnictví.

Vedení ivančické ODS Julínkovo vysvětlení přijalo. "Nebudeme panu Julínkovi pozastavovat členství ani nic takového," uvedl Sládek. Ke sponzorskému daru 200.000 Kč, který ODS zaslali manažeři společnosti Alfa Helicopter, se prý exministr nevyjádřil.

Protikorupční policie stíhá Julínka ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku, a to kvůli přenesení provozu letecké záchranky na soukromé subjekty.

Záchrannou službu provozují od roku 2009 firmy DSA a Alfa Helicopter, které společně vyhrály Julínkův tendr. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji, a státu tak přenesením provozu vznikla škoda 792 milionů korun.

Podle České televize je Julínek členem správní rady Nadačního fondu Jana Šebka, který spoluvlastní firmu Alfa Helicopter. Fond prý také poslal peníze firmě, které šéfuje Julínkův bývalý náměstek Pavel Hroboň.

Policie postupovala na základě trestního oznámení Jiřího Štětiny, poslance za Věci veřejné.

"Pokud někdo tvrdí, že létáme dráž než policie nebo vojáci, tak veřejně nemluví pravdu. Čísla u armády a policie, která se objevila v médiích, jsou naprosto nepravdivá, protože zahrnují pouze část nákladů na provoz vrtulníků," vysvětlil pro ihned.cz ředitel letového provozu DSA Daniel Tuček, který sám je pilotem záchranářem.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska byla smlouva v pořádku. "Byl jsem členem vlády, která o tom rozhodovala, a bylo to správné rozhodnutí. To, co vyčíslili (policisté z protikorupčního útvaru), je nesmysl," řekl Českému rozhlasu.

Související

Tomáš Julínek na 24. kongresu ODS

Julínek žádal za stíhání 756 tisíc, soud mu přiznal jen zlomek

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze letecké záchranné služby. V žalobě požadoval celkem 756.000 korun, domohl se však pouze 30.000, které zaplatil za právníky. Dnešní rozsudek pražského městského soudu je pravomocný. Lékař řekl novinářům, že po prostudování verdiktu zváží případné další kroky.

Více souvisejících

Tomáš Julínek Petr Nečas

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy