Julínek skončil, Rusnok mu dal padáka z dozorčí rady VZP

Praha - Vláda dnes odvolala z dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bývalého ministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka. Premiér Jiří Rusnok to řekl novinářům. Novou členkou dozorčí rady bude podle něj šéfka kabinetu ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Františka Koníčka Luisa Petráková. Kabinet řídila i za ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09).

"Jednalo se o tom, aby MPSV, které má svého zástupce v této radě, tam mělo člověka, který reprezentuje ministerstvo práce. Byl vyměněn pan Julínek, který podle mého názoru nereprezentuje žádnou státní instituci, za šéfovou sekretariátu pana ministra. To považuju za logický krok," řekl premiér.

"Z hlediska vzdělání a vztahu ke zdravotnictví a sociální problematice nemám nic proti jmenování paní Petrákové. Doporučení od mé předchůdkyně paní Müllerové jsem nijak nepřehodnotil," řekl České pozici Koníček.

Rusnokova vláda se s výměnou a vyhozem lidí z různých pozic nemazlí. Novému ministrovi dopravy Zdeňku Žákovi stačil měsíc ve funkci na to, aby se zbavil Petra Žaludy, který šéfoval Českým drahám pět let. Nahradil ho Dalibor Zelený, který už firmu vedl za Zemanových ministrů dopravy Antonína Peltráma a Jaromíra Schlinga (oba ČSSD).

Žák se pokoušel Žaludu odstranit už v roce 2009. To byl náměstkem ministra dopravy. Tehdejší šéf resortu Petr Bendl (ODS) se však postavil proti a byl to Žák, kdo ve funkci skončil. Nyní odmítá, že by za personální čistkou v Českých drahách stálo vyrovnávání osobních účtů, píšou Hospodářské noviny.

"Překvapuje mě razance personálních změn, které tato vláda realizuje, to jsem nečekal. Nejsem si vůbec jist, že se pan ministr zvládl s tak složitou problematikou takto rychle seznámit," zapochyboval první místopředseda ODS a někdejší ministr průmyslu Martin Kuba.

Fanouška svého kroku našel Zdeněk Žák naopak ve Vítu Bártovi, předsedovi Věcí veřejných, který sám dopravu vedl jako první ze série jejích šéfů za vlády Petra Nečase (ODS).

Související

Tomáš Julínek na 24. kongresu ODS

Julínek žádal za stíhání 756 tisíc, soud mu přiznal jen zlomek

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze letecké záchranné služby. V žalobě požadoval celkem 756.000 korun, domohl se však pouze 30.000, které zaplatil za právníky. Dnešní rozsudek pražského městského soudu je pravomocný. Lékař řekl novinářům, že po prostudování verdiktu zváží případné další kroky.

Více souvisejících

Tomáš Julínek VZP Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy